Se dau 1,5 miliarde de euro! Șeful Guvernului a venit cu noi informații cu privire la acordarea unui nou ajutor de stat sub formă unor subvenții nerambursabile. Ajutorul de stat se aplică la nivelul întregii țări.
Se dau 1,5 miliarde de euro! Vestea venită chiar acum. Nicolae Ciucă a venit cu toate detaliile
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a anunțat, luni după amiaza, că a fost aprobat un ajutor de stat în valoare de 1,5 miliarde de euro pentru sprijinirea întreprinderilor și subsectoarelor expuse unui risc de relocare, din cauza transferului costului emisiilor de gaze cu efect de seră în prețul energiei electrice.
Nicolae Ciucă a mai spus că demersul a fost început în luna februarie a acestui an, în contextul creșterii accentuate a prețului energiei.
„Completăm pachetul de protejare a economiei de efectele creșterii prețurilor la energie cu măsuri destinate marilor consumatori energetici. Aprobarea de către Comisia Europeană a ajutorului de stat în valoare de 1,5 miliarde de euro face posibilă sprijinirea întreprinderilor din sectoare și subsectoare expuse unui risc de relocare, ca urmare a transferului costului emisiilor de gaze cu efect de seră în prețul energiei electrice, începând cu anul 2022. Am început acest demers în luna februarie, printr-un Memorandum aprobat în Guvern, în contextul creșterii accentuate a prețului energiei și pentru a continua această schemă de ajutor de stat care și-a dovedit eficiența în perioada 2019-2021”, spune șeful Executivului.
Ajutorul de stat se va acorda sub formă de subvenție
Premierul României a mai spus că ajutorul de stat se va acorda sub forma unor subvenții financiare nerambursabile. De asemenea, Nicolae Ciucă a mai spus că resursele vor fi asigurate de fondurile alocate Ministerului Energiei.
Șeful Guvernului a mai spus că este importantă susținerea activității marilor consumatoru de energie, aceasta reprezentând un factor decisiv pentru creșterea competitivității acestora.
„Susținerea activității marilor consumatori de energie este factor decisiv pentru creșterea competitivității acestor companii și pentru păstrarea locurilor de muncă din aceste sectoare de activitate cu o contribuție importantă pentru economia românească”, încheie prim-ministrul Nicolae Ciucă.
Amintim că CE a aprobat, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, o schemă de ajutoare a României menită să acorde o compensație parțială întreprinderilor mari consumatoare de energie confruntate cu o creștere a prețurilor la energie electrică ce rezultă din costurile indirecte ale emisiilor în cadrul sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii („ETS”).