Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a trimis un comunicat de presă prin care anunță că a suplimentat plafonul fondurilor pentru credite în ceea ce privește proiectul FamilyStart.
Plafonul FamilyStart, suplimentat
Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a răspuns cererilor repetate și a decis să adauge 45 de milioane de lei la bugetul programului guvernamental FamilyStart.
Această măsură are ca scop susținerea familiilor tinere care doresc să beneficieze de acest credit.
Reprezentanții băncilor participante la ediția 2024 a programului FamilyStart s-au întâlnit recent cu oficialii Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.
Scopul întâlnirii a fost prezentarea ordinului prin care se mărește plafonul alocat acestui program guvernamental.
În urma aprobării plafonului suplimentar, Fondul Român de Contragarantare (FRC) va proceda la semnarea de acte adiționale pentru convențiile de garantare existente.
Aceste modificări vor fi efectuate în funcție de solicitările primite de la bănci, după ce acestea sunt validate de Ministerul Finanțelor și autorizate de Consiliul de Supraveghere al FRC.
Plafonul suplimentat de garanții pentru programul FamilyStart, conform ordinului comun nr. 6.196/25.141 emis de Ministerul Finanțelor și Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, va fi disponibil până la data de 31 decembrie 2024. Acest ordin a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 988 pe 2 octombrie 2024.
“Suplimentarea plafonului pentru Programul Guvernamental FamilyStart cu încă 45 milioane de lei vine în sprijinul familiilor tinere care vor avea acces la noi resurse financiare necesare dezvoltării personale și profesionale, îmbunătățirea tranziției de la școală la muncă, stimularea pregătirii profesionale, dar și pentru alte nevoi pe care o familie tânără le resimte. Am făcut toate demersurile necesare pentru a suplimenta acest plafon pentru că au existat numeroase solicitări pentru acordarea acestor credite cu garanția statului și dobândă plătită de stat. Prin aceste demersuri creditele devin astfel mai accesibile pentru cei care au nevoie de bani”, a declarat ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia-Elena Intotero.
10 milioane de lei în plafoane de garanții alocate
În prezent, există aproximativ 10 milioane de lei în plafoane de garanții alocate, dar neutilizate, la mai multe bănci cooperatiste.
Aceste instituții financiare includ.
- Banca Centrală Cooperatistă Credit Coop
- Banca Cooperatistă Băimăreana din Baia Mare
- Banca Cooperatistă Euro Coop din Sfântul Gheorghe
- Banca Cooperatistă Muntenia din Pitești
- Banca Cooperatistă Mihai Viteazu din Târgoviște
- Banca Cooperatistă Delta Coop din Tulcea
- Banca Cooperatistă Putna din Focșani
- Banca Cooperatistă Tisa din Sighetu Marmației
- Banca Cooperatistă Istrița din Buzău
- Banca Cooperatistă Ajutorul din Râmnicu Vâlcea
- Banca Cooperatistă Unirea din Brașov
- Banca Cooperatistă Record din Călărași
- Banca Cooperatistă Victoria din București
- Banca Cooperatistă Izvoru din Stei
- Banca Cooperatistă 8 Martie din Codlea
- Banca Cooperatistă Alfa din Târnăveni
- Banca Cooperatistă Albina din Slatina
- Banca Cooperatistă Stejarul din Marghita
- Banca Cooperatistă Dacia din Oradea
Termen 10 zile pentru solicitarea suplimentării sumei
Fondul Român de Contragarantare le comunică băncilor că, începând cu data de 3 octombrie, au la dispoziție 10 zile, conform normelor, pentru a solicita suplimentarea.
FRC efectuează estimările necesare pentru a determina suma ce revine fiecărei bănci. După validarea acestor alocări de către Ministerul de Finanțe, Consiliul de Supraveghere este convocat pentru a aproba și semna actele adiționale cu instituțiile financiare.
Astfel, băncile vor putea acorda aceste credite începând cu a doua jumătate a lunii octombrie.
Pe 30 septembrie 2024, programul a avut 2.595 de beneficiari. Valoarea totală a garanțiilor de stat oferite de FRC a atins suma de 234.076.984,80 lei.
La acel moment, 2 dosare erau în proces de analiză, iar băncile primiseră solicitări de garanții pentru beneficiari eligibili, totalizând 619.440 lei.
Câți bani pot împrumuta doritorii prin FamilyStart ?
Solicitanții eligibili pot împrumuta o sumă maximă de 150.000 de lei, iar limita de vârstă pentru aceștia este de 45 de ani.
Statul garantează creditul în proporție de 80%.
Venitul net lunar pe fiecare membru al familiei nu trebuie să depășească 6.000 de lei.
În cazul familiilor monoparentale, acest plafon se ridică la 7.500 de lei.
Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse subvenționează 75% din dobânda aplicată în cadrul acestui program.
Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse are în vedere pentru anul 2025 creșterea plafoanelor alocate, având în plan 500 de milioane de lei pentru programul FamilyStart și 300 de milioane de lei pentru programul StudentInvest.
Programele guvernamentale de creditare au fost lansate în iunie 2022, iar acordarea primelor credite a început în noiembrie 2022.