Ministerul Mediului va oferi un ajutor social românilor care folosesc lemne de foc
În cadrul ședinței de guvern de joi, 15 septembrie 2022, coaliția guvernamentală a stabilit adoptarea unor măsuri de sprijin pentru cetățenii românii care își încălzesc locuințele cu lemne de foc.
De altfel, guvernanții pregătesc și o măsură de plafonare a prețului pentru lemne de foc, în jurul sumei de 500 de lei/metru cub. Vă reamintim faptul că, în prezent, prețul pentru lemne de foc este mai mic de 500 de lei/ metru cub.
În urmă cu puțin timp, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, a propus membrilor coaliției guvernamentale ca toţi cei care vor cumpăra cu factură lemne de foc, indiferent de categoria socială din care fac parte, să primească un ajutor financiar în valoare de 150 de lei pentru fiecare metru cub, în limita a maximum cinci metri cubi.
„Anul acesta a fost o presiune foarte mare pe piaţa lemnului, pe preţ. A crescut preţul lemnului şi la lemnul de foc, şi la lemnul industrializat. Am pregătit un program de sprijin pentru cetăţeni, îl vom prezenta săptămâna viitoare coaliţiei, vom propune 150 de lei sprijin pentru fiecare metru cub de lemn cumpărat cu factură, oficial.
Vom propune ca toţi cetăţenii care cumpără lemn de foc să beneficieze de acest sprijin”, a afirmat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, în cadrul unui interviu acordat pentru TVR.
Guvernul României va interzice exportul de lemne de foc
Potrivit unor surse politice din cadrul coaliției guvernamentale, exportul de lemne de foc ar urma să fie interzis.
Miercuri, 14 septembrie 2022, directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, Daniel Nicolăescu, a dispus suplimentarea volumului de lemne pentru foc destinat populației, astfel încât să se poată acoperi cererea pentru această resursă. Declarația sa a fost făcută în cadrul unei videoconferințe de lucru cu directorii direcțiilor silvice din subordinea regiei.
În primele opt luni ale acestui an, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a livrat direct populației române 1.217.464 metri cubi lemne pentru foc, adică cu 362.399 de metri cubi mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. În prezent, se estimează că, până la finalul acestui an, volumul de lemne pentru foc oferit direct populației va fi de circa 2 milioane de metri cubi.