Primești pe loc 1.880 de lei pe lângă salariu! Se întâmplă înainte de Sfintele Paști. Cine va putea beneficia de acești bani? Iată ce trebuie să știe angajații din România.
În 2023, aceşti angajaţi din România vor beneficia de prime de Paște în valoare de 1.880 de lei
În acest an, angajații Complexului Energetic Oltenia vor beneficia de un bonus financiar în valoare de 1.880 de lei, bani pe care îi vor primi înainte de Sfintele Paști.
„La nivelul Complexului Energetic Oltenia acordăm trei prime. De Paște, de Crăciun și de ziua meseriei. Mai avem și cota de combustibil.
Aproximativ 1880 de lei net o să primească în mână angajații companiei energetice. Din partea sindicatului, doar la nivel de structuri sindicale o să primească oamenii, în rest, organizăm acțiuni sportive în general”, a declarat, luni, Gabriel Căldărușe, președintele sindicatului Mine Energie Oltenia.
Ce se va întâmpla cu veniturile angajaților Complexului Energetic Oltenia?
Vă amintim că vinerea trecută, 24 martie 2023, conducerea Complexului Energetic Oltenia le-a prezentat liderilor sindicali bugetul de venituri și cheltuieli pentru anul 2023. Sindicaliștii au propus atunci o majorare salarială de 14% pentru mineri și energeticienilor, adică 1.387 de lei brut pe lună, a explicat președintele sindicatului Energia Rovinari, Constantin Mitrescu.
„Au dat un proiect de buget federațiilor în care sunt trecute, în funcție de producția de energie, o chestie minimă și una maximală de 6,8 terawați a creșterilor salariale în 2023 față de 2022. Există promisiunea că luni va pune la dispoziție un buget care să ia în calcul o producție de energie de 7,3 terawați, care va fi ceva mai mare și creștere salarială față de ce este în acest buget.
În acest buget pe chestia maximală este o creștere de 14%. Toate federațiile au cerut să fie o creștere cel puțin ca cea de anul trecut, asta presupune să fie undeva la 20% creșterea veniturilor. Acest 14%, cu bonificații, cu prime, este undeva la 1387 de lei pe lună, per salariat brut. Noi vom negocia. Ni s-a propus atât, ca să ajungem la ce a fost anul trecut, trebuie să avem o creștere undeva la 20% cel puțin”, a spus el.
„Numărul de personal, la finele anului, va fi chiar mai mare decât cel existent, care e acum undeva la 11178, am văzut că va fi 11300. Acum, trebuie să gândim că pe parcursul anului 2023 vor fi multe ieșiri la pensie. Nu mai vorbesc dacă se rezolvă cu Legea 197, în momentul ăla vor fi foarte multe ieșiri. Și fără Legea 197 tot vor fi cel puțin 1000 de ieșiri pe legea care există astăzi. Și ca să rămâi cu același număr de personal la finele anului, adică de 11300 și îți mai pleacă 900 la pensie, trebuie să angajezi 8-900.
Deci, nu se pune problema să nu prelungească contractele de muncă, acum privind numai pe bugetul care a fost prezentat. Ce nu se spune acolo e dacă prelungirea va fi pe perioadă determinată sau nedeterminată, doar spune că, la finele anului, va fi același număr de angajați ca și acum. Se pare că se vor închide cele 4 cariere, pentru că anul trecut era o producție de 10 terawați și acum ei au venit cu o producție de 6,8 terawați”, a adăugat Constantin Mitrescu.
Declarațiile sale a fost făcută după ce zeci de salariați ai Complexului Energetic Oltenia au protestat în Piața Prefecturii din Târgu Jiu (Gorj), cerând soluții pentru modificările aduse Legii Pensiilor în privința minerilor și energeticienilor care lucrează în condiții dificile de muncă, dar şi creşteri salariale, în condiţiile inflaţiei actuale.
Sindicaliștii privesc cu pesimism viitorul
În ciuda acestui fapt, președintele sindicatului „Solidaritatea 2013”, Nicu Bunoaica, este ferm convins că liderii federațiilor nu vor obține nicio creștere salarială pentru angajații Complexului Energetic Oltenia. Potrivit proiectului de buget prezentat, marți, liderilor sindicali, Complexul Energetic Oltenia ar urma să producă mai puțină energie în acest an, ceea ce înseamnă că societatea nu își va permite să plătească salariile angajaților.
Nicu Bunoaica speră că Guvernul României va debloca, totuși, Legea nr.197/2021 de reducere a vârstei de pensionare în minerit și energie, care permite pensionarea românilor la 52 de ani. O decizie în acest sens ar urma să fie dată de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ).
„Am înțeles că le-a spus că se va merge pe 6,7 terawați. Deci, acest complex va merge pe avarie. Acum, să văd de unde Jan Popescu mărește salariile cu sute de lei, poate le dublează. Oamenii ăștia nu sunt conștienți că energia care se va produce în acest an va fi mai mică cu 12 terawați.
Mergeam pe 14, atunci puteam mări salariile cu câteva sute de lei, dar acum, probabil, salariile se vor îngheța clar, dar va fi nevoie de restructurări. Adică, nu poți să acoperi din acest buget salariile cu 6,7 terawați.
Clar vor pleca mii de oameni, dacă vor rămâne 4-5 000. Să ne gândim că este la jumătate față de anii trecuți stabilită producerea de energie. Nu pot să țină oamenii, de unde îi plătește? Administrația își va pune în aplicare planul de restructurare, este clar. Sindicatele pun paie pe foc, spun că se vor lupta și se vor pomeni cu nimic. Sunt sigur că nu le vor da nimic. Doar ca salariile să rămână înghețate, dar cu restructurări masive”, a explicat el, relatează România TV.