Elevii români care vor primi bani de la stat
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a făcut publică decizia de a recompensa elevii care au atins media maximă de 10 la examenele de Evaluare Națională sau Bacalaureat.
Elevii care au reușit să obțină media perfectă de 10 la Bacalaureat vor fi recompensați cu câte 5000 de lei fiecare.
În același timp, cei care au realizat aceeași performanță la Evaluarea Națională vor primi câte 2000 de lei, mai spune Marcel Ciolacu.
Marcel Ciolacu a declarat, la începutul ședinței de Guvern, că consideră că oferirea unei recompense este un gest firesc de apreciere a performanței școlare, subliniind că acest principiu stă la baza sistemului public de educație.
”Tot astăzi venim cu noi măsuri pentru a răsplăti și încuraja performanța școlară. Acordăm, astfel, un stimulent financiar elevilor care au obținut nota 10 la examenele de absolvire ale învățământului gimnazial și liceal în acest an.
Absolvenții clasei a VIII-a cu 10 la Evaluarea Națională din acest an primesc câte 2000 de lei. Iar celor cu media 10 la Bacalaureat le acordăm câte 5000 de lei. Cred că este un gest firesc de apreciere a performanței școlare, principiu pe care îl punem la baza sistemului public de educație.”, a spus Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.
Câți elevi au avut nota maximă la examenele naționale?
În 2024, un total de 80 de absolvenți de liceu au obținut media 10 la examenul de bacalaureat. Dintre aceștia:
- 58 au fost la examenul național de bacalaureat
- 1 la sesiunea specială
- și 21 la examenul de bacalaureat german, în sesiunea iunie-iulie 2024
De asemenea, 74 de absolvenți de clasa a VIII-a au obținut media 10 la Evaluarea Națională.
”În anul 2024, un număr de 80 absolvenți de liceu au obținut media 10 la examenul de bacalaureat (58 la examenul național bacalaureat, 1 la sesiunea specială și 21 la examenul de bacalaureat german), sesiunea iunie-iulie 2024, iar 74 absolvenți de clasa a VIII-a au obținut media 10 la evaluarea națională. ținând cont că este vorba de tineri absolvenți de gimnaziu, respectiv de liceu cu rezultate remarcabile la învățătură, care au toate șansele să continue să obțină performanțe în învățământul liceal, respectiv în învățământul universitar, apreciem că li se poate oferi un stimulent financiar care să fie util în dezvoltarea lor ulterioară, în domeniul profesional și personal”, reiese din nota de fundamentare.
Ce s-a mai aflat pe agenda Guvernului?
Printre subiectele discutate se numără și sprijinul financiar de 600 de milioane de euro acordat României de Banca Mondială.
Astăzi, Guvernul va analiza un proiect de lege ce prevede ratificarea unui acord de împrumut între România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare.
Împrumutul de aproximativ 600 de milioane de euro va fi folosit pentru acoperirea deficitului bugetar și pentru refinanțarea datoriei publice a guvernului.
Sumele vor fi direcționate către contul de valută al Ministerului Finanțelor, care este gestionat de Banca Națională a României.
În plus, accesarea fondurilor se va face în funcție de nevoile actuale.
Împrumutul, având o durată maximă de 15 ani, va fi achitat integral la sfârșitul acestei perioade.