Măsura este reglementată prin Ordonanța de Urgență nr. 34/2024 și face parte din Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027. Mamele eligibile vor primi tichete sociale pe suport electronic în valoare de 2.000 de lei, acordate într-o tranșă unică.

Multe mame vor primi tichete sociale pe suport electronic în valoare de 2.000 de lei

Tichetele pot fi utilizate exclusiv pentru achiziționarea de produse specifice îngrijirii nou-născutului, cum ar fi scutece, articole de vestimentație, produse pentru toaletă, articole sanitare și medicale. Suportul electronic are o valabilitate de șase luni de la data încărcării. Programul este conceput să ajute aproximativ 15.000 de cupluri mamă-nou-născut anual, până în anul 2027, în limita bugetului disponibil – estimat la 24 de milioane de euro.

De acest sprijin pot beneficia mamele care se încadrează în una dintre următoarele situații: beneficiare ale venitului minim de incluziune, femei cu dizabilități, victime ale calamităților sau ale violenței domestice, mame fără acte de identitate, mame minore și femei cetățeni străini sau apatrizi din zone de conflict armat. În cazul în care nou-născutul este lipsit temporar sau permanent de îngrijirea mamei în primele trei luni de viață, tichetul poate fi acordat reprezentantului legal – tatăl sau o altă persoană desemnată legal.

femei insarcinate
SURSA FOTO: Dreamstime

Sprijinul financiar se acordă pentru fiecare copil în parte

În situația în care o mamă naște gemeni sau tripleți, sprijinul financiar se acordă pentru fiecare copil în parte. Listele cu beneficiari sunt întocmite lunar de primării și transmise Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială și Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS). Ulterior, tichetele sunt distribuite beneficiarilor de către autoritățile locale, iar aceștia au la dispoziție 90 de zile pentru ridicarea lor.

Pentru situațiile în care o mamă consideră că este eligibilă, dar nu a primit tichetele, trebuie să se adreseze în primul rând primăriei din localitatea de reședință. Dacă situația nu se rezolvă la nivel local, următorul pas este contactarea Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială sau a Ministerului Muncii.

Pe lângă sprijinul material, programul include și măsuri auxiliare pentru reducerea deprivării materiale, precum consiliere în alăptare, educație sanitară și de prim-ajutor, facilitarea accesului la servicii medicale și sociale, educație pentru igiena personală și a locuinței, precum și recomandări nutriționale pentru diversificarea alimentației bebelușilor.

Implementarea programului este prevăzută pe o perioadă de patru ani, între 2024 și 2027, iar ajustările recente aduse în ședința de guvern din luna aprilie vizează eficientizarea și extinderea impactului acestei măsuri esențiale pentru susținerea mamelor aflate în dificultate.