Și mamele venite din Ucraina vor primi trusoul pentru nou-născuți în valoare de 2.000 lei

Potrivit unui ordonanțe de urgență (OUG), repusă în dezbatere publică de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, mamele, cetățenii străini și cetățenii apatrizi veniți din Ucraina vor beneficia de trusoul pentru nou-născuți, ce constă într-un tichet social electronic în valoare de 2.000 lei.

Potrivit acestui proiect, persoanele care vor beneficia de acest ajutorul financiar sunt:

  • persoanele cărora le este stabilit, prin dispoziție scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat (Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat);
  • oamenii care fac parte din familii beneficiare de alocație pentru susținerea familiei (Legea nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei);
  • cetățenii care se află în situație de risc (de exemplu, persoanele cu dizabilități);
  • mamele care se află temporar în situații critice de viață (victime ale calamităților, ale violenței domestice, persoane dependente etc.) și/ sau care se află în situații deosebite de vulnerabilitate (nu mai au locuință, au fost alungate din propria locuință sau orice altă situație de vulnerabilitate);
  • femeile care nu dețin acte de identitate și nu pot accede la drepturile civile;
  • mamele minore;

Pe scurt, toate mamele din România cu venituri reduse sau fără venituri, cele aflate în situații de risc, cele care sunt victime ale violenței domestice ori mamele minore, care au născut în acest an, vor primi acest sprijin material pentru nou-născuții lor.

Atenție! Aceste tichete sociale se oferă înainte ca bebelușul să împlinească trei luni.

Tichetele vor putea fi folosite doar în magazinele cu produse speciale pentru bebeluși

Tichetele sociale pe suport electronic pentru nou-născuți nu permit preschimbarea lor în numerar. Ele vor putea fi folosite doar în magazinele care comercializează produse speciale pentru îngrijirea nou-născuților. Mai exact, este vorba despre produsele necesare îngrijirii unui bebeluș, precum: scutece, produse pentru toaletă, articole de vestimentație, produse alimentare specifice, articole sanitare și articole medicale pentru mamă și pentru bebeluș.

Banii destinați îngrijirii nou-născutului vor putea fi folosiți timp de șase luni de la emiterea tichetului social. Cuantumul acestui tichet social pentru nou-născuți va putea fi actualizată anual de către Guvernul României, cu condiția ca acest lucru să se facă cu cel puțin o lună înainte de încheierea anului.

Amintim faptul că acest proiect de lege a apărut inițial vara trecută, fiind repus în dezbatere publică în martie 2022, totuși, până acum, el nu a ajuns să fie oficializat.

Atenţie! Proiectul de OUG nu se aplică acum. Pentru a putea intra în vigoare, acesta trebuie aprobat de către Guvernul României și publicat apoi în Monitorul Oficial.