Se dau 2.000 de lei pe lună în România! Autoritățile de la noi din țară au anunțat că anumite persoane pot beneficia de suma de 2.000 de lei lunar pentru cazare. Despre ce este vorba?
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a propus un proiect de ordonanță care vizează modificarea regulii actuale privind asigurarea cazării pentru cetățenii străini refugiați din Ucraina. Conform reglementării în vigoare, gazdele își pot deduce o parte din cheltuielile pentru cazarea și hrănirea acestor persoane. Cu toate acestea, modificarea propusă ar însemna ca refugiații din Ucraina să primească ei înșiși 2.000 de lei pe lună ca bani de cazare direct de la stat. Proiectul de ordonanță se află în prezent în dezbatere publică.
”Familiile şi persoanele singure, beneficiare ale Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382 a Consiliului din 4 martie 2022 de constatare a existenţei unui aflux masiv de persoane strămutate din Ucraina în înţelesul articolului 5 din Directiva 2001/55/CE şi având drept efect introducerea unei protecţii temporare, beneficiază, pentru o singură perioadă de maximum 4 luni consecutive, de o sumă forfetară în valoare de 2.000 lei/ lună, pentru acoperirea cheltuielilor de cazare”, arată acest proiect.
Mai mult decât atât, refugiații din Ucraina vor putea beneficia și de o sumă forfetară unică de 2.000 de lei pe lună, începând de la sfârșitul perioadei de patru luni consecutive menționate anterior, până la sfârșitul anului 2023. Condițiile și procesul de acordare a acestei sume forfetare vor fi stabilite de Guvern printr-o hotărâre.
Suma forfetară va fi acordată fiecărei familii sau persoanei fizice, dacă nu are familie. Conform proiectului de ordonanță, o familie este descrisă ca fiind un grup de persoane care include soții, părintele (părinții) cu copiii lor minori, dar și persoana responsabilă de îngrijirea și creșterea unuia sau mai multor copii minori.
Noile reguli nu se aplică pentru toate persoanele
Viitoarele modificări ale regulilor, propuse de Ministerul de Interne într-un proiect de ordonanță, nu se vor aplica persoanelor cărora li se asigură cazare temporară și ajutor în tabere sau alte facilități de cazare înființate de comitetele pentru situații de urgență din județe și nici persoanelor care solicită sau primesc protecție internațională în România.
În prezent, potrivit prevederilor OUG 15/2022, persoanele fizice care găzduiesc cetățeni străini aflați în situații vulnerabile generate de conflictul armat din Ucraina pot primi 50 de lei pe zi pentru cazare și 20 de lei pe zi pentru hrană, de persoană.
Așadar, la un calcul simplu, românii care găzduiesc refugiați din Ucraina primesc de la stat 2.100 de lei pe lună, de persoană (presupunând o lună de 30 de zile). E vorba despre 1.500 de lei pentru cazare și 600 de lei pentru hrană.
Se dau compensații pentru cheltuielile de hrană și cazare, dar la cerere
În ceea ce îi privește pe cei care oferă cazare refugiaților din Ucraina, viitorul regulament prezintă măsurile care vor fi luate ulterior. În special, persoanele care găzduiesc în prezent refugiați din Ucraina sunt eligibile pentru a primi compensații pentru cheltuielile de hrană și cazare, la cerere. Acest lucru trebuie făcut în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a noului regulament.
”Faptul că modalitatea prin care este stabilită, în prezent, acordarea de sprijin pentru străinii sau apatrizii aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina presupune accesarea fondurilor de către persoanele fizice care pun, la dispoziția acestora, spații locative cu destinația de locuință, aspect care creează premisele unor dezechilibre sub aspectul ofertei și, implicit, a nivelului cuantumului chiriilor practicate pe piața liberă, cu impact direct asupra cetățenilor români care doresc să acceseze această modalitate locativă”, arată autoritățile.