Se dau 2.500 de persoană! Un primar din România a anunțat că dorește să ofere 2.500 de lei pentru acești oameni. Care sunt condițiile?
Bani pentru creşterea natalităţii. Se dau câte 2.500 de lei pentru fiecare nou-născut
Primarul din Suceava dorește creșterea natalității în municipiul reședință de județ, motiv pentru care a decis să ofere 2.500 de lei pentru fiecare nou-născut. Natalitatea în Suceava este în scădere de câțiva ani.
Astfel, Ion Lungu a anunțat miercuri, 15 martie, că la următoarea ședință de Consiliu Local va fi aprobat acest proiect.
Părinții care vor primi ajutor financiar sunt cei care au domiciliul stabil în Suceava.
„Vrem să acordăm un sprijin financiar la fiecare copil nou-născut probabil sub forma unui card cu care se pot achiziționa produse necesare pentru creșterea copilului, dar detaliile le vom mai discuta pentru că vor fi niște criterii.
Vor primi acest sprijin doar de cei care au domiciliul stabil, astfel că familia trebuie să aibă domiciliul stabil în municipiul Suceava cel puțin șase luni de zile și să fi depus cererea în maxim 60 de zile de la data nașterii copilului.
Dosarul va trebui să conțină o serie de documente, însă am avut în vedere ca acesta să nu fie stufos, cum e în alte părți, unde se cer o mulțime de condiții”, a explicat Ion Lungu.
Primarul din Suceava a precizat că la ultimul recensământ al populației s-a descoperit că populația din oraș a scăzut cu 7.813 persoane.
Dacă în 2012, populația în Suceava era de 92.121 locuitori, anul trecut a fost de 84.308 locuitori.
România a înregistrat cel mai mic număr de nou născuți în 2020
Specialiștii spun că cel mai mic număr de nou născuți din România a fost înregistrat în urmă cu trei ani. Ei atrag atenția că și în 1900 s-au născut mai mulții copii decât acum.
Academicianul Vasile Gheţău spune că ”generația din 1961 a fost ultima care a asigurat nivelul de înlocuire. Toate celelalte generaţii au descendenţa finală sub nivelul de înlocuire”.
Fenomenul de îmbătrânire a populației nu se petrece doar în România, însă declinul demografic de la noi este abrupt.
Purtătorul de cuvânt al INS, Vladimir Alexandrescu a precizat ”valoarea pe care am înregistrat-o în 2021 este practic cea mai mică din întreaga istorie a României. Mai mică şi decât valori înregistrate înainte de 1900, când România era redusă la două provincii – Ţara Românească şi Moldova”.