Cele mai recente date publicate de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) arată că în luna august a anului în curs, numărul persoanelor care au beneficiat de indemnizaţii pentru creşterea copilului a scăzut semnificativ.

Mai exact, numărul indemniațiilor a fost de doar 171.852, adică în scădere cu 1.169 de persoane faţă de iulie, când 173.021 de persoane au primit acest tip de beneficiu, conform datelor publicate de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS).

Care a fost suma medie plătită la nivelul beneficiarilor?

În ceea ce privește sumele plătite în luna august a anului în curs, sursa citată arată că indemnizaţiile pentru creşterea copilului plătite au însumat 451,59 milioane de lei, adică în scădere cu aproximativ 154.000 de lei faţă de luna anterioară, când au fost plătite indemnizaţii în valoare de peste 451,744 milioane de lei.

Referitor la suma medie plătită, ANPIS arată că aceasta a fost de 2.627,79 lei, în creştere faţă de iulie (2.610,92 lei).

În funcție de orașe, în luna august 2022, cei mai mulți beneficiari ai indemnizației pentru creșterea copilului au fost din București. Este vorba despre 23.158 de persoane. Următorul oraș de pe listă este Clujul, cu 8.911 beneficiari, urmat de Timiș cu 7.992 de beneficiari, iar mai apoi Iași, cu 7.370 de beneficiari ai indemnizației pentru creșterea copilului.

Cine poate să primească indemnizația pentru creșterea copilului?

Menționăm faptul că indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului este acordată în conformitate cu prevederile OUG nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Normelor Metodologice de aplicare a prevederilor O.U.G. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, cu modificările şi completările ulterioare.

În ceea ce privește condițiile pentru acordarea unei astfel de indemnizații, beneficiarii au de respectat anumite reguli pentru a putea fi eligibili. Mai exact, aceștia trebuie să fi realizat venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit, sau să îndeplinească una sau mai multe condiţii, ”pentru perioada de 12 luni în ultimii 2 ani anteriori naşterii copilului sau, după caz, pentru perioada de 12 luni în ultimii 2 ani anteriori datei în care s-a aprobat adopţia, a fost făcută încredinţarea ori s-a instituit plasamentul sau tutela”, conform legii.