Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) anunţă organizarea unei sesiuni de înscriere pentru validarea instalatorilor în cadrul Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională.

Sesiunea va avea loc în perioada 2 mai, ora 10:00 – 12 mai, ora 23:59, iar înscrierea instalatorilor în program şi transmiterea documentelor în vederea validării se fac prin intermediul aplicaţiei, pusă la dispoziţia acestora pe pagina de internet a AFM.

„În vederea participării în cadrul programului de anul acesta, toţi instalatorii vor trebui să îndeplinească procedurile aplicabile în sesiunea din acest an, respectiv să se înscrie în aplicaţie şi apoi să încheie contracte de participare cu AFM, inclusiv instalatorii care au fost validaţi în sesiunile anterioare.

De asemenea, anul acesta persoanele fizice se vor înscrie personal în cadrul programului prin intermediul aplicaţiei informatice, conform graficului pe care urmează să îl publicăm pe site-ul instituţiei, fiind alocate câte trei zile lucrătoare pentru fiecare regiune”, a declarat preşedintele AFM, Laurenţiu-Adrian Neculaescu.

Se poate obține finanțare în limita a 20 de mii de lei

Potrivit instituţiei, criteriile de eligibilitate pentru validarea instalatorului, conţinutul dosarului de validare şi alte informaţii privind depunerea dosarului de validare se regăsesc în Ghidul de finanţare aferent sesiunii 2023, disponibil pe site-ul www.afm.ro.

Prin acest program, beneficiarii obţin o finanţare de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 lei, pentru instalarea de sisteme de panouri fotovoltaice cu o putere de minimum 3 kW.

Scutiri de impozite, la Sibiu, pentru cine pune panouri

Sibienii care vor investi în sisteme de producere a energiei electrice din surse fotovoltaice vor fi scutiți de impozitul pe clădire pentru anul 2024. Consiliul local a aprobat o hotărâre cu privire la stabilirea impozitelor şi taxelor locale, precum și a taxelor speciale, pentru anul 2024, votând și un amendament în acest sens.

Amendamentul cu privire la scutirea de la plata impozitului a fost propus în Comisia de buget a Consiliului local. Textul acestuia face referire la art. 456, alin 2 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal și are următorul conținut:

„Scutirea pe anul 2024 de la plata impozitului pentru clădirile noi sau reabilitate cu destinația de locuință aflate în proprietatea persoanelor fizice pentru care proprietarii execută pe cheltuială proprie lucrări pentru instalare de sisteme de producere a energie electrice din surse fotovoltaice”.