Tanczos Barna: Bugetul pe regiuni se stabilește proporțional cu numărul de case individuale intabulate pe fiecare regiune în parte
”În niciun caz nu este mai îngreunat, înţeleg supărarea unor instalatori care nu mai decid ei cine să beneficieze de această finanţare. Programul porneşte cu înscrierea instalatorilor, pe 28 aprilie, cu lansarea primului apel de cereri de finanţare pe 5 mai, după care, din două în două zile, se vor lansa, pentru fiecare regiune în parte.
Descărcăm de o presiune sistemul informatic astfel încât nu toată ţara aplică în acelaşi timp, ci aplicaţiile, cererile de finanţare se vot încărca de către beneficiari pe regiuni. Bugetul pe regiuni se stabileşte proporţional cu numărul de case individuale intabulate pe fiecare regiune în parte”, a afirmat ministrul Tanczos Barna.
Ce trebuie să conțină o cerere de finanțare? Care sunt documentele necesare
Ce este diferit în acest an la tot acest proces?
”A fost un model greşit pe care a trebuit să-l ducem la bun sfârşit pentru că a fost pe o finanţare parţial europeană şi unde regulile au fost stabilite de la bun început şi ele nu puteau fi modificate în timpul jocului. Am închis acel apel de proiecte. (…)
Anul acesta se încarcă buletinul de identitate şi extrasul de carte funciară, acestea sunt cele două documente cu care se poate încărca orice cerere de finanţare, trebuie să demonstreze în acelaşi timp că nu are datorii la bugetul local şi la bugetul de stat, atât”, a adăugat ministrul.
Cu un an în urmă, Administraţia Fondului pentru Mediu a semnat peste 40.000 de contracte în cadrul acestui program.
Taczos Barna a precizat că aplicaţia informatică pentru acest program este pregătită.
Conform proiectului, de programul Casa Verde Fotovoltaice vor putea beneficia, pe lângă persoanele fizice, și parohiile. Acești bani vor putea fi folosiți pentru instalarea de sisteme fotovoltaice destinate generării de energie electrică din surse total ecologice.
Condiții pentru a beneficia de sumele proiectului
Aceste două categorii pot beneficia de finanţare dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: nu are obligaţii restante la bugetul de stat și bugetul local, conform legislaţiei naţionale în vigoare, se obligă să permită accesul persoanelor autorizate în vederea colectării datelor înregistrate de sistemul de panouri fotovoltaice şi verificării sistemului de panouri fotovoltaice finanţat, se obligă să respecte legislaţia în domeniu, privind livrarea surplusului în sistemul energetic naţional.
Este de reținut că, în cazul parohiilor, acestea se pot înscrie o singură dată în cadrul unei sesiuni, pentru un singur imobil.
În ceea ce privește persoanele fizice, lucrurile rămân aproape la fel, aceștia urmând să beneficieze în continuare de finanțarea în procent de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 lei.