Se dau 200 de euro în plus la salariu! Intră în vigoare în toată România. Cine va primi banii

lei-euro

Sursă: Dreamstime

Cresc salariile în România din 2023. Această categorie de angajaţi se va bucura de o majorare cu 200 de euro net. Totul a fost prezentat la Guvern prin intermediul unui proiect pus deja în dezbatere publică.

Se schimbă Legea Educaţiei în România, iar profesorii vor beneficia de venituri mai mari.

Profesorii vor primi salarii mai mari cu 1.000 de lei net prin Legea Educaţiei ce va intra în vigoare în 2023

Totul s-ar putea aplica din a doua jumătate a anului 2023, posibil în luna septembrie, iar Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, a precizat că profesorii debutanţi vor primi 1.000 de lei net în plus la salariu (adică aproximativ 200 de euro).

Într-un interviu acordat recent, şeful de la Educaţie a explicat că salariul unui profesor debutant din România ar trebui să fie cât salariului mediu net pe economie, adică în jur de 3.650 – 3.750 de lei.

„Începând cu ianuarie 2022, cel mai mic salariu al unui debutant, salariu net, este 2.597 de lei. Cu indemnizaţia de hrană inclusă.

Există plusuri care pot fi posibile, dacă ai acel spor de 10% pentru dirigenţie, dacă eşti în mediul rural, în funcţie de zonă şi de gradul de izolare, poţi să mai aduagi un spor între 3 şi 20%.

Dacă trebuie să faci predare simultană, ai un alt spor între 7 şi 20%, în funcţie de numărul de clase la care predai simultan, deci există şi aceste sporuri care se pot adăuga.

Dar baza, minimum este cel care l-am zis, 2.597 lei”, spunea Sorin Cîmpeanu în urmă cu câteva zile.

Sorin Cîmpeanu a prezentat miercuri cele două proiecte de lege privind învăţământul preuniversitar şi cel superior

Despre creşterea ce va fi operată prin intermediul noii Legi a Educaţiei, ministrul Educaţiei a mai oferit detalii şi după şedinţa de Guvern de miercuri, 13 iulie, când a prezentat proiectul.

„Ori înţelegem că Educaţia stă la baza tuturor lucrurilor, noi clasa politică, decidenţii, ori, dacă nu, vă dau o veste proastă – toate măsurile care sunt de reformă adevărată în acest sistem, dacă nu beneficiază de un suport financiar corespunzător, sunt degeaba.

Este stupid să ne aşteptăm să mergem cu aceeaşi profesori, cu aceeaşi finanţare, cu aceleaşi instituţii şi să avem rezultate diferite pentru copii. Nu se poate chestia asta, deci e nevoie de finanţare. (…)

Spre exemplu 25% este impactul salarizării, 25% este impactul diversificării curricumului. Diversificarea curriculumului începe în septembrie 2023, nu are impact până atunci, şi începe cu clasa a IX-a, deci va fi un sfert de impact. (…)

Bursele elevilor vor avea impact total încă din ianuarie 2023, spre exemplu. Salarizarea – cel mai probabil că va fi luată în calcul din septembrie 2023. Este vorba de o creştere a costului standard pentru cheltuieli salariale, care este în momentul de faţă 6.386 de lei la 9.000 per elev.

Este vorba de o creştere a salariului, care în momentul de faţă în Educaţie este 6.500 de lei brut, la 9.300 de lei brut. Cel mai important este că e vorba de o creştere a costului standard pentru cheltuieli materiale, evaluare şi pregătire profesională”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Proiectele de lege ale învăţământului preuniversitar şi învăţământului superior au puse puse, miercuri, în consultare publică pe site-ul Ministerului Educaţiei, iar propunerile pot fi transmise pe adresa de e-mail consultare.legieducatie@edu.gov.ro până pe 24 august.