PSD a anunţat marţi că, până în prezent, 173.743 de angajaţi au beneficiat de o creştere a veniturilor nete cu 200 de lei, după data de 1 iunie, când a intrat în vigoare prevederea potrivit căreia această sumă suplimentară să fie scutită de taxe în cazul unei majorări voluntare a salariului minim.
Guvernul trebuie să aplice recomandările privind salariul minim european
„Măsura face parte din Programul PSD ‘Sprijin pentru România’ şi are în vedere sprijinirea angajatorilor din mediul privat pentru majorarea salariilor mici, astfel încât să îşi poată menţine angajaţii şi să prevină exodul forţei de muncă din România în actualul context economic foarte dificil. Din aceeaşi categorie de măsuri a făcut parte şi propunerea PSD de a se aplica în agricultură şi în industria alimentară acelaşi model fiscal al salarizării reglementat în domeniul construcţiilor. Drept urmare, peste 230.000 de angajaţi au beneficiat de creşterea salariului minim la 3.000 de lei şi de celelalte scutiri şi reduceri de taxe şi contribuţii aferente salariilor”, se arată într-un comunicat de presă transmis marți de PSD.
Potrivit sursei citate, social-democraţii consideră că astfel de măsuri sunt vitale pentru salariaţii cu venituri mici, pentru a face faţă dificultăţilor generate de inflaţia globală şi de criza energetică europeană.
„De aceea, în viziunea PSD, Guvernul României ar trebui să aplice, chiar de la 1 ianuarie 2023, recomandările din Directiva Europeană privind salariul minim european, astfel încât venitul minim salarial din România să ajungă la circa 3.000 de lei/lună”, transmit social-democraţii.
PSD lucrează la un program de măsuri sociale pentru iarna următoare
Amintim că, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, a declarat, luni, că social-democrații lucrează la un program de măsuri sociale pentru iarna următoare, el menţionând şi necesitatea majorării de la 1 ianuarie a pensiilor cu cel puţin 10% şi a salariului minim brut.
Ministrul Budăi a arat că programul la care lucrează PSD vizează un pachet de măsuri sociale prin care să fie acordat sprijinul necesar cetăţenilor pentru iarna 2022-2023.
„Va fi un program de măsuri sociale. Am solicitat, în urma calculelor şi analizelor făcute, o majorare a pensiilor cu cel puţin 10% de la 1 ianuarie. În urma discuţiilor pe care le-am avut săptămâna trecută cu preşedintele PSD, dar şi cu premierul, începând de astăzi la nivelul Ministerului Muncii am declanşat în cadrul Comisiei de Dialog Social o discuţie transparentă cu partenerii sociali, angajatori, patronate şi sindicate, astfel încât de la 1 ianuarie să avem şi o creştere a salariului minim brut garantat în plată ţinând cont şi de directiva nouă aprobată în cadrul Consiliului European pe 6 iunie 2022, dar şi săptămâna trecută în Parlamentul European”, a declarat ministrul Budăi.
În opinia sa, salariul minim trebuie să fie în concordanţă cu două elemente, respectiv, să fie 60% din salariul median brut şi 50% din salariul mediu brut.