Marcel Ciolacu, despre noul pachet de măsuri economice din România
Marcel Ciolacu a explicat că noul pachet de măsuri economice a fost agreat în coaliţia guvernamentală, urmând ca în ședința de luni să fie stabilite ultimele detalii.
Întrucât urmează o criză economică în România, autoritățile locale au pregătit deja un plan de măsuri de sprijin, a spus social-democratul.
„Este prima oară când vorbim de 17,3 miliarde de lei, acest pachet, cu o extensie de până la 4 miliarde de euro, în care componenţa economică şi efortul în zona economică este mai mare decât în zona socială, astfel încât să se pornească investiţiile şi să se elimine blocajele din infrastructura mare.
„În mod profesionist au avut mai întâi discuţii cu comisarii europeni şi apoi au căutat sursele de finanţare, pe componenta socială, din fonduri europene”, a declarat președintele Partidului Social Democrat (PSD) într-un interviu acordat Digi24, precizând că oficialii europeni au acceptat tot.
Guvernul României vrea să stopeze scumpirile actuale la materialele de construcții
De asemenea, acesta a spus că prioritatea actuală a Guvernului de la București este ordonanţa de urgență privind scumpirile la materialele de construcţii, susținută de premierul Nicolae Ciucă şi vicepremierul Kelemen Hunor.
„În acest moment, avem investiţii de aproape 40 de miliarde de lei blocate în diverse nivele de execuţie. Asta cred că săptămâna viitoare Guvernul trebuie să dea această Ordonanţă pe materialele de construcţii.
5 miliarde vor merge către deblocarea investiţiilor, atât din buget naţional cât şi din fonduri europene, şi încă 5 miliarde pe scheme de ajutor punctuale. La PSD am identificat zona de industrie alimentară, procesare, ca să se dezvolte într-un ritm accelerat”, a afirmat Marcel Ciolacu.
Potrivit spuselor sale, coaliția guvernamentală a decis implementarea amânării ratelor bancare pentru unele categorii vulnerabile, măsura respectivă fiind agreată și de băncile din România.
Crește salariul minim din sectorul agricol la 3.000 de lei
Totodată, salariul minim din sectorul agricol ar urma să fie majorat la 3.000 de lei, precum în domeniul construcțiilor.
În prezent, guvernanții urmăresc să stopeze exodul de forță de muncă din agricultură și să motiveze cetățenii români să muncească în România, diminuând criza forței de muncă.
Referitor la salariul minim pe economie, acesta a explicat că „e o discuție, nu o să crească salariul minim pe economie pentru că a existat o creștere”, însă există șanse mari ca angajatorul să ofere 200 de lei în plus la salariul lunar, fără să fie impozitați.
De asemenea, pachetul social ar urma să includă vouchere de 50 de euro pentru categoriile vulnerabile.
„Primul lucru când am intrat la guvernare a fost pachetul social, după a venit criza în energie. Nu exista un preţ predictibil la energie electrică şi la gaze.
În acest moment în zona de energie avem un preţ predictibil. Oameni de afaceri îşi pot face planul de business pe baza unor preţuri predictibile.
Este şi normal să vii acum şi cu o latură socială. S-a reuşit să ţinem inflaţia cu o singură cifră şi sperăm cu aceste măsuri să continuă. Am reuşit, împreună cu BNR, să ţinem cursul valutar sub 5 lei”, a zis Marcel Ciolacu.
Spre final, Marcel Ciolacu a afirmat că există posibilitatea să crească inflaţia la 2 cifre, „dacă nu suntem eficienţi guvernamental”.