Vești de ultimă oră pentru români. Liderul PSD, Marcel Ciolacu a anunțat astăzi că Guvernul a primit o propunere din partea întreprinderilor mici și mijlocii care se referă la majorarea salariului minim cu 200 de lei.

În acest sens, el a precizat că Guvernul este unul flexibil și este deschis la discuții, adăugând faptul că în opinia sa, aceste măsuri trebuie luate cât mai repede.

„Ați văzut totuși flexibilitatea Guvernului de a face ședințe de Guvern în fiecare zi. Sunt toate măsurile, cu tichetele de masă, unde trebuie să vorbim și cu partenerii sociali, pentru că tichetele de masă știți bine că sunt suportate în zona privată și trebuie să vorbim cu partenerii sociali, este și o propunere din partea IMM-urilor, dacă se mărește salariul minim cu 200 de lei, atunci acei 200 de lei să nu fie impozitați cu CAS.

Toate aceste discuții nu se fac într-un glob nici la Parlament, nici la coaliție, nici la Guvern. E o discuție și cu partenerii sociali. Părerea mea e că oricum trebuie venit cât mai repede cu aceste măsuri”, a declarat Marcel Ciolacu.

Când va fi majorat salariul minim

Referitor la data la care salariul minim ar putea fi majorat, liderul PSD a precizat că cel mai probabil acest lucru se va întâmpla în acest an. „E o discuție să avem de anul acesta. V-am zis, această propunere a venit din zona IMM-urilor”, a spus Marcel Ciolacu.

Totodată, el a mai adăugat că va avea loc o întâlnire cu premierul țării, în cursul zilei de miercuri, moment în care vor fi stabilite măsurile prioritare pentru români.

Liderul PSD a făcut referire la voucherele pentru alimentele de bază, adăugând că există sume de bani europeni care pot fi folosite în această situație. El a mai adăugat și că totul a pornit de la liberalizare pieței de energie, iar Guvernul trebuie neapărat să diminueze efectele.

„O să avem o întâlnire cu premierul în cursul zilei de mâine pentru a stabili măsurile, considerăm cu toții că prioritatea numărul 1 sunt măsurile pentru români. Sunt unele deja convenite cu primul ministru, am găsit anumite sume din banii europeni pentru a realoca sumele către vouchere pentru alimentele de bază și avem și o valoare aproximativ 700 milioane de euro.

Ce se întâmplă cu tichetele de masă

Trebuie mărită valoare annominală a tichetelor de masă, așteptăm până mâine calculele de la dl Câciu, vom găsi calea cea mai bună. Problemele au plecat de la liberalizarea haotică în energie, trebuie să și-o asume cei care au făcut-o. Intrăm pe efectele scumpirilor la energie, ca să le diminuăm. Poate deducerea accizei la transportatori, sunt mai multe propuneri”, a mai declarat președintele PSD.

Un alt aspect subliniat de liderul PSD a fost situația din transporturi, având în vedere faptul că prețurile combustibilului au înregistrat valori record în ultima perioadă.

„Multe au fost discutate în spațiul public, cele cu voucherele, vedem cum facem la transportatori, reducere pentru anumite accize și distribuitori, toate intră în acest pachet, „Sprijin pentru România”, unele au fost deja convenite în coaliție, unele vor avea o componentă, aproape 17 miliarde de lei, din acestea vreo 7 miliarde vor fi pe fonduri europene. Categoric, să vedem din exercițiul financiar trecut cu 2 plus 1, unde știți că absorbția este de aproape 54%, față de media europeană, care e aproape de 65%”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Sectorul construcțiilor este la pământ

Situația construcțiilor este și ea destul de gravă, a mai punctat liderul PSD, adăugând că România este ”blocată la investiții din cauza acestor scumpiri la materialele de construcții”, care au fost generate de războiul din Ucraina.

„Toate aceste lucruri le terminăm de discutat și astăzi la ora 13, rămânând unele pentru perioada următoare, important este să le luăm cât mai repede. Cea mai importantă ordonanță în acest moment este ordonanța cu prețurile la materialele de construcții.

Toată România este blocată la investiții din cauza acestor scumpiri la materialele de construcții care nu este datorată vreunei guvernări, ci unui război tembel în Ucraina. Părerea mea e că prioritatea unu este această ordonanță și trebuie introdusă în ședința de Guvern, apoi măsurile, în funcție de cum se ordonează”, a adăugat Ciolacu.