Astfel, se completează sumele pentru asigurarea resurselor financiare necesare plăţilor beneficiarilor schemei de ajutor de minimis înscrişi în program, în Ciclul I de producţie.
Potrivit informațiilor transmise de MADR într-un comunicat, suma de 225 milioane de lei, alocată iniţial pentru Ciclul I de producţie, se suplimentează cu valoarea de 40.283.000 lei pentru a putea asigura resursele financiare necesare achitării obligaţiilor de plată către beneficiarii schemei de ajutor de minimis înscrişi în program, în aceeaşi etapă de producţie.
Explicația oferită de Petre Daea
„Suplimentarea acestor fonduri a avut ca scop păstrarea cuantumului de 3.000 euro/cultură tomate/1.000 mp, din Ciclul I de producţie al programului pentru toţi beneficiarii care îndeplinesc condiţiile de eligibilitate. Ne dorim să le dăm posibilitatea legumicultorilor noştri să continue să producă roşii în spaţii protejate, astfel încât românii să beneficieze de produse de calitate cât mai mult timp pe parcursul anului”, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.
MADR precizează că numărul estimat al beneficiarilor a fost depăşit de cei care au depus cereri, iar în urma documentelor depuse la Direcţiile Agricole Judeţene, după verificarea dosarelor şi stabilirea conformităţii acestora, se va realiza efectuarea plăţilor.
Petre Daea spune că nu vor fi probleme în aprovizionarea cu produse de bază
În altă ordine de idei, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a dat anterior asigurări că nu vor fi probleme în aprovizionarea cu produse de bază pentru români.
„În primul rând, prețul produselor primare s-a stabilizat. E adevărat că la lapte sunt situații mai delicate, seceta a pus la încercare fermierii români. S-a stabilizat, el a mai crescut, dar nu există elemente obiective care să descrie o creștere atât de mare la rafturi. De la fermă la supermarket începe să intre în costul laptelui și ambalajul, eticheta, transportul și acestea influențează prețul”, a declarat ministrul.
De asemenea, Petre Daea a fost întrebat dacă consideră că produsele scumpe vor fi înlăturate de la rafturile supermarketurilor.
„Trebuie să fim liniștiți din acest punct de vedere pentru că producția există în România și ea trebuie să se valorifice. Nu vor fi probleme în aprovizionarea de produse de bază pentru români. Piața va regla acest joc al momentului.
Sunt rețele suficiente prin care se distribuie produsele și mai ales că prețurile la energie și gaze s-au stabilizat, au intrat în acel tipar al legii și din acest punct de vedere nu vad un asemenea comportament prin piață. Lumea sa fie bucuroasă și linistită, că avem în piața ceea ce ne trebuie. Cand intri în piață, fiecare cere cât dorește, gândindu-se la un profit tot mai mare”, a mai spus ministrul.