Se dau 3.000 de euro de la stat! Românii pot aplica până la 1 aprilie. Cine poate lua banii

documente

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a trimis un comunicat de presă în care vine cu vești bune pentru fermieri. În urma discuțiilor, ministrul Adrian Chesnoiu a decis să faciliteze accesul la sprijin pentru cât mai mulți legumicultori interesați de programul Tomata.

Programul Tomata 2022. Termenul de depunere al cererilor a fost prelungit. Până când se pot depune documentele

În Ședința Guvernului din 23 februarie 2022, a fost aprobată o Hotărâre prin care au fost aduse simplificări programelor de sprijin în sectorul vegetal, introduse prin Hotărârea Guvernului nr.148/2022 și Hotărârea Guvernului nr.147/2022. Astfel, potrivit noilor reglementări:

  • Se prelungește cu o lună termenul de depunere a cererilor pentru obținerea ajutorului de minimis pentru legumele în spații protejate (programul Tomata și alte legume în spații protejate) până la data de 1 aprilie 2022, inclusiv (termenul inițial era 1 martie 2022);
  • Se elimină certificatul de atestare fiscală și a cazierului fiscal din cadrul documentației atașate cererii pentru înscrierea în ambele scheme de ajutor de minimis.

Majoritatea solicitanților schemelor de sprijin nu au realizat venituri

”În urma dialogului cu fermierii interesați de accesarea programului Tomata, am luat decizia de a prelungi termenul de depunere a cererilor, pentru a facilita accesul la sprijin pentru cât mai mulți legumicultori. Totodată, eliminăm partea birocratică a depunerii certificatului de atestare fiscală și a cazierului fiscal din sarcina fermierului, pentru că, așa cum am mai spus, rolul acestuia este să stea în câmp și să producă, iar rolul funcționarilor din structurile ministerului este de a-l sprijini în procesul de implementare al accesării programelor.” a declarat ministrul Adrian Chesnoiu.

În luarea deciziei s-a ținut cont și de faptul că majoritatea solicitanților ambelor scheme de sprijin sunt persoane fizice care nu au realizat venituri, confruntându-se totodată cu lipsa lichidităților, a cheltuielilor necesare pentru achiziția de sămânță pentru înființarea culturilor, precum și cu alte costuri generate de încălzirea spațiilor protejate dar și a faptului că, aceștia întâmpină dificultăți în accesarea și utilizarea bazelor de date ale instituțiilor implicate în eliberarea documentelor necesare înscrierii în programe.

Sute de persoane au depus deja

Aproximativ 400 de fermieri din judeţul Olt s-au înscris în săptămâna trecută în programul Tomata, după ce luni au fost depuse la Direcţia Agricolă Judeţeană (DAJ) Olt primele dosare de înscriere, potrivit directorului instituţiei, Gabriela Andronie.

Aceasta a menţionat că în urma discuţiilor cu fermierii şi reprezentanţii administraţiilor locale a reieşit că numărul fermierilor ce se vor înscrie în programul Tomata va fi de peste 5.000, motiv pentru care, în contextul pandemiei, pentru a evita aglomeraţia la sediul DAJ, echipe de angajaţi ai instituţiei se deplasează în teren pentru preluarea dosarelor.

„Noi am estimat că vor fi peste 5.000 de fermieri care se vor înscrie în program şi începând din această săptămână echipe de la DAJ se deplasează în localităţile din zona de sud a judeţului pentru a prelua dosarele de la fermieri. Având în vedere şi evoluţia pandemiei, vrem să evităm aglomeraţia la sediul instituţiei şi în acelaşi timp să-i ajutăm şi pe fermieri să nu mai fie nevoiţi să vină la Slatina cu dosarele. Echipele noastre vor ajunge în localităţile aflate la o distanţă mai mare de Slatina, în special din zona de sud a judeţului”, a spus Gabriela Andronie.