Se dau 3.000 de lei de la stat! Este anunțul momentului în România. Mulți vor beneficia direct

Sursă: Dreamstime

Se dau 3.000 de lei la stat. Toți românii trebuie să știe. Începe un program în perioada următoare pe care foarte multe persoane îl pot accesa. Este vorba despre programul Rabla Local. Ce trebuie să știe cei care vor să primească banii?

Cea mai bună veste pentru acești români. Pot primi rapid 3.000 de lei. În curând începe programul Rabla Local care vizează casarea autovehiculelor uzate.

Ghidul privind finanțarea oferită a fost făcut oficial în cursul zilei de miercuri, iar conform documentului, persoanele care vor alege să caseze o mașină mai veche de 15 ani vor putea primi din partea primăriei de care aparțin suma de 3.000 de lei, fără a mai fi obligați să folosească banii pentru a-și achiziționa o mașină nouă, așa cum este la programul Rabla Clasic.

Ce prevede programul Rabla Local?

În ceea ce privește diferențele dintre programul Rabla Local și programul Rabla Clasic, cele două sunt complet diferite. În același timp, există și reguli stricte, una dintre ele fiind cea conform căreia mașina trebuie să fie mai veche de 15 ani.

Pot fi casate atât autoutilitare, mașini mici, dar și microbuze și autoutilitare ușoare, iar beneficiarii pot să facă ce doresc cu suma de 3.000 de lei, potrivit ghidului de finanțare a programului, ce se regăsește în Ordinul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor nr. 2.261/2022, publicat miercuri în Monitorul Oficial.

Până la demararea programului însă, primul pas este ca președintele Administrației Fondului de Mediu să aprobe, prin dispoziție, următoarele etape ale sale, printre care se numără și sesiunile de finanțare, de înscriere și sumele alocate finanțării.

Ce trebuie să știe cei care vor primi 3.000 de lei

În ceea ce privește modul în care va funcționa programul, cei care vor dori să își caseze mașina nu trebuie să facă nimic altceva decât să se adreseze primăriei de domiciliu și să ceară stimulentul de casare.

Pentru a cere acest stimulent însă, beneficiarii trebuie să respecte și anumite condiții. Printre acestea se numără:

  • să aibă domiciliul sau reședința în România, pe raza primăriei la care face solicitarea;
  • să dețină un autovehicul uzat înmatriculat pe numele său de cel puțin cinci ani și să fie în evidențele fiscale ale primăriei respective;
  • să nu aibă restanțe la plata taxelor, impozitelor, amenzilor şi contribuțiilor către bugetul de stat și cel local;
  • să nu folosească aceeași mașină pentru a obține diverse alte finanțări, inclusiv prin Rabla Clasic sau Rabla Plus;
  • să nu aibă condamnări definitive pentru infracțiuni împotriva mediului.

Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească vehiculul care va fi casat

Există și câteva condiții referitoare la vehiculul care urmează să fie casat. Acestea vizează înregistrarea mașinii, norma de poluare și evident, vechimea acesteia.

  • să fie înregistrată în evidențele primăriei la care se face solicitarea;
  • să aibă, la data solicitării, o vechime mai mare sau egală cu 15 ani, calculată de la anul fabricației;
  • să aibă o normă de poluare Euro 3 și/ sau inferioară;
  • conține componente esențiale (motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, șasiu, precum și echipamente electronice de gestionare a funcțiilor autovehiculului și dispozitive catalizator, dacă acestea au fost prevăzute din fabricație).

Menționăm faptul că firmele nu vor putea să beneficieze de acest program. În același timp, document se mai precizează și că persoanele care vor cere și vor primi cei 3.000 de lei nu vor mai putea să își achiziționeze timp de trei ani de la primirea banilor o mașină cu normă de poluare Euro 4 sau mai mică.