În 2023, angajații de la Complexul Energetic Oltenia vor primi vouchere de vacanță mai mari cu aproximativ 500 de lei. Mai exact, în 2022 voucherele primite de angajați au fost de 2.550 de lei. În 2023, valorea lor va crește la 3.000 de lei.
Sindicatele și administrația din Complexul Energetic Oltenia vor avea la jumătatea acestei luni primele discuții din cadrul Comisiei de Negociere, ce vizează reglementarea condițiilor de acordare a voucherelor de vacanță pentru anul 2023.
Crește valorea voucherelor de vacanță
Sindicatele și administrația din Complexul Energetic Oltenia vor analiza creșterea valorii tichetelor de vacanță pentru anul 2023, în funcție de noua valoare a salariului minim brut pe economie. De asemenea, va fi elaborat un regulament cu privire la acordarea tichetelor de vacanță. Regulamentul pentru 2023 va fi aprobat de către administrație în urma consultărilor cu liderii de sindicat din compania energetică.
O noutate privind voucherele de vacanță este că din acest an, acestea vor fi disponibile doar în format electronic, pe suport magnetic. În ceea ce privește perioada lor de valabilitate, în cazul tichetelor emise în anul 2022, acestea vor fi valabile pentru o perioadă de un an. Totodată, statul va oferi în mod recurent aceste vouchere până în anul 2026.
Anul trecut, tichetele de vacanță au avut o valoare de 2.550 de lei, atât cât era și salariul minim brut la nivel național, însă valoarea lor va crește la 3.000 de lei, o dată cu creșterea salariului minim brut la nivel național. La această sumă se va aplica un impozit de 10%.
De exemplu, un angajat care a lucrat pentru o perioadă de șase luni va primi 1.500 de lei, iar un angajat care a lucrat pentru o perioadă de trei luni va primi 750 de lei.
Angajații din sectorul privat ar putea primi vouchere de vacanță
Românii care lucrează la stat beneficiază de vouchere de vacanță din bugetul public, dar și angajații de la privat pot beneficia de astfel de tichete. Singura diferență este că acestea sunt suportate din bugetele firmelor unde lucrează
Oferirea de vouchere de vacanță are efecte pozitive și pentru angajatori deoarece cei care le oferă beneficiază de deductibilitate fiscală în procent de 100%, în limita an 13.800 lei/angajat/an fiscal. Aceștia mai beneficiază și de scutirea contribuției asiguratori pentru muncă, în valoare de 2.25% din salariul brut al angajatului.
Nu în ultimul rând, angajatorii care oferă tichete de vacanță sunt scutiți și de plata contribuțiilor sociale.