Vești bune pentru proprietarii de mașini vechi din România!
După discuții și amânări, programul Rabla Local demarează în sfârșit la nivel național
La finalul săptămânii vitoare, pe 21 octombrie, va începe în sfârșit programul Rabla Local, după ce acesta fusese amânat, în urma nemulțumirilor exprimate de către primării.
Ȋn cadrul programului, vor fi emise vouchere în valoare de 3.000 de lei pentru proprietarii de mașini mai vechi de 15 ani care aleg să le caseze.
Totuși, administrațiile locale nu au fost mulțumite de planurile inițiale venite de la AFM (Administrația Fondului pentru Mediu), susținând că nu au cum să suporte 50% din valoarea voucherelor de 3.000 de lei, pentru că nu dispun de fondurile necesare.
Ȋn urma solicitării înaintate către Ministerul Mediului, de a reduce procentul contribuției, primăriile și oficialii de la Guvern au stabilit că autoritățile locale vor contribui cu doar 20% din valoarea tichetelor respective.
Persoanele interesate pot depune cererile de finanțare începând cu data de vineri, 21 octombrie, până pe 23 octombrie sau până la epuizarea fondurilor disponibile, transmite agenția Rador.
Administrația Fondului pentru Mediu a alocat pentru programul Rabla Local 50 de milioane de lei, reprezentând 80% din valoarea totală a voucherelor ce urmează să fie acordate.
Ȋncepând cu data de 14 octombrie, primăriile își pot crea conturile în aplicația informatică sau le pot folosi pe cele deja existente pentru înscrierea în alte programe, cum ar fi Rabla Clasic.
România trebuie să caseze, până în 2026, un număr de 250.000 de autovehicule mai vechi de 15 ani
Săptămâna trecută, Mihai Drăgan, directorul de comunicare din cadrul Ministerului Mediului, a explicat că este vorba despre un program care se adresează cetăţenilor care doresc să caseze maşini, dar nu neapărat să-şi achiziţioneze una nouă.
„Programul Rabla Local îl lansăm, în premieră, la jumătatea lunii octombrie. Este un program care se adresează cetăţenilor care doresc să caseze maşini, dar nu neapărat să şi achiziţioneze una nouă. Sperăm să prefere transportul în comun, pentru că e o variantă foarte, foarte sănătoasă pentru mediu. Programul acesta vine în contextul în care România are obligaţia, prin PNRR, să caseze, până în anul 2026, un număr de 250.000 de autovehicule mai vechi de 15 ani.
Acest program îl lansăm pentru prima dată anul acesta, cu un buget de 50 de milioane de lei. Vom avea o primă de casare de 3.000 de lei pentru cetăţenii care doresc să-şi caseze maşinile, iar 80% din buget va fi suportat de către minister, prin Fondul pentru Mediu, şi 20% de către autoritatea publică locală. Programul se va desfăşura prin autorităţile publice locale, aşa că cetăţenii doritori trebuie să meargă la primărie şi să depună acolo dosarele pentru înscrierea în program.
Sperăm să casăm prin acest program, anul acesta, undeva în jur de peste 20.000 de autovehicule vechi. Cu siguranţă, dacă se va dovedi un succes, aşa cum se preconizează, sperăm să repetăm programul cu bugete mai mari în anii viitori”, a declarat reprezentantul Ministerului Mediului.