Românii care suferă de depresie vor primi vouchere în valoare de 3.000 de lei
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în prezent, există peste 40 de milioane de europeni diagnosticaţi cu depresie, prima cauză a dizabilităţii din întreaga lume.
Din nefericire, printre ei se numără şi cetățeni români, de aceea, autorităţile locale din Constanţa au decis să acorde un sprijin financiar oamenilor care suferă de depresie în valoare de 3.000 de lei, bani care se vor acorda sub formă de vouchere pentru şedinţele de psihoterapie. Programul „Stop Depresia. Împreună pentru o comunitate sănătoasă” a fost aprobat de Consiliul Local Constanța și este deja în vigoare.
Pentru a intra în posesia banilor, românii trebuie să respecte anumite cerinţe:
- să aibă domiciliul în Constanţa (pentru că vorbim de bani de la bugetul local);
- să fie diagnosticate de către un specialist;
- veniturile pe fiecare membru al familiei să fie sub 5.000 de lei;
Atenție! Fiecare pacient își va alege terapeutul care trebuie să fie acreditat. El va fi cel care decontează voucherul de la Primăria Constanța, astfel încât pacientul să nu interacționeze cu banii.
În acest fel, Constanţa devine primul oraş din România în care se implementează Programul „Stop Depresia. Impreună pentru o comunitate sănătoasă”. Conform datelor oferite de Casa de Asigurări de Sănătate cu privire la adulţii care au primit servicii medicale pentru tratarea depresiei în perioada 2016-2020, în județul Constanța, numărul celor afectaţi de depresie a crescut cu 14% în 2020. Mai exact, s-au înregistrat 21.013 de persoane diagnosticate şi tratate pentru depresie.
Europa se confruntă cu o criză a sănătății mintale. În ce ţară se consumă cele mai multe antidepresive?
Utilizarea antidepresivelor a crescut de aproape două ori și jumătate între 2000 și 2020 în 18 țări europene, potrivit datelor Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Datele OCDE arată, de asemenea, o creștere dramatică a anxietății și depresiei în timpul pandemiei COVID-19.
Seturile de date ale OCDE demonstrează consumul de doze zilnice definite (DDD) de „N06A-Antidepresive”. Acest grup „cuprinde preparate utilizate în tratamentul depresiilor endogene și exogene”, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Consumul mediu de antidepresive în 18 țări europene a fost de 30,5 DDD la 1.000 de persoane pe zi în anul 2000, urmând să ajungă la 75,3 DDD în 2020, ceea ce reprezintă o creștere de 147%, dar această medie generală ascunde puncte de plecare foarte diferite pentru consumul de antidepresive în 2000 în anumite țări, variind de la 6,4 DDD în Estonia la 70,5 DDD în Islanda.
Republica Cehia a înregistrat cea mai mare creștere, cu 577%, în timp ce în Franța a crescut doar cu 38%, ceea ce face ca în aceste țări să se înregistreze cea mai mică schimbare între 2000 și 2020, deși de la un nivel relativ ridicat. În aceeași perioadă, consumul a crescut cu 304% în Portugalia, cu 256% în Regatul Unit, cu 208% în Spania și cu 200% în Germania.
O privire mai atentă asupra a cinci țări selectate – Franța, Germania, Portugalia, Spania și Suedia – pe parcursul a 20 de ani demonstrează modul în care variază utilizarea medicamentelor antidepresive.
În timp ce creșterea este foarte scăzută în Franța, în special în ultimii 15 ani, în Portugalia aceasta a crescut vertiginos în ultimele două decenii. Graficul cu bară de rasă arată, de asemenea, modul în care consumul de antidepresive a crescut de la an la an în țările europene. În 14 din 18 țări, consumul de medicamente antidepresive a crescut de peste două ori, transmite Euronews.
Țările europene cu cel mai mare consum de antidepresive
Analizând schimbările din ultimul deceniu, avem date pentru 24 de țări europene. În 2020, consumul de medicamente antidepresive la 1.000 de persoane pe zi a variat de la 20 DDD în Letonia la 153 DDD în Islanda.
Aceasta este urmată de Portugalia (131 DDD), Regatul Unit (108 DDD în 2017), Suedia (105 DDD) și Spania (87 DDD). În 2020, utilizarea medie în aceste 24 de țări a fost de 68 DDD. Cele mai mari trei țări în funcție de populație, și anume Turcia (49 DDD), Franța (55 DDD) și Germania (62 DDD), au înregistrat toate o utilizare sub medie.