Vești bune pentru următorii români. Aceștia vor primi, anul acesta, tichete cadou pentru în valoare de 300 de lei. Potrivit informațiilor oferite de ANAF, angajatorii nu vor plăti taxe pentru acestea, în cazul în care suma nu depășește 300 de lei.
Este vorba despre tichetele de 300 de lei pe care firmele le pot oferi angajaților sub formă de tichet cadou sau cadou în bani sau bunuri. Informațiile transmise de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), angajatorii nu vor plăti taxe pentru aceste cadouri, în cazul în care suma nu depășește 300 de lei.
Totuși, angajatorii vor fi nevoiți să plătească impozit pe sumele oferite dacă suma depășește 300 de lei. Amintim că tichetele cadou sunt bilete de valoare acordate ocazional angajaților proprii pentru cheltuieli sociale.
Este interzisă acordarea de tichete cadou altor categorii de beneficiari decât angajaților proprii
Trebuie menționat că este interzisă acordarea de tichete cadou altor categorii de beneficiari decât angajaților proprii. Prin modificările aduse legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, se interzice acordarea de tichete cadou altor categorii de beneficiari decât angajaților proprii pentru cheltuieli sociale.
Potrivit Codului fiscal, în cazul cadourilor în bani și/sau în natură, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori, veniturile sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea acestora pentru fiecare persoană în parte, cu fiecare ocazie din cele de mai jos, nu depășește 300 de lei:
- cadouri oferite angajaților, precum și cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Paștelui, Crăciunului și a sărbătorilor similare ale altor culte religioase;
- cadouri oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie;
- cadouri oferite angajaților în beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie.
Aceste venituri nu se cuprind în baza de impozitare lunară a contribuțiilor sociale obligatorii
De asemenea, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) subliniază că aceste venituri nu se cuprind în baza de impozitare lunară a contribuțiilor sociale obligatorii (CAS, CASS și CAM).
Partea care depășește valoarea maximă de 300 de lei, reprezintă venit impozabil din salarii și se va datora impozit pe venit din salarii si contribuții sociale obligatorii (CAS, CASS și CAM).
ANSVSA va oferi românilor vouchere în valoare de 200 de euro ca să își cumpere porc de Crăciun
În altă ordine de idei, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) va emite vouchere în valoare de 200 de euro pentru a-i ajuta pe cetățenii români să își cumpere un porc de Crăciun, sprijinind astfel sectorul de creștere a suinelor din țara noastră.
Inițiativa ANSVA ar putea soluționa problemele cu care se confruntă micii crescători de suine, care sunt nevoiți să renunțe la creșterea porcilor din cauza resctricțiilor impuse pentru lichidarea focarelor de pestă porcină africană.
Legislația vine ca un ajutor în implementarea unei alte inițiative aflate în fază finală a dezbaterii parlamentare, Legea Porcului. Vă amintim că Legea Porcului este la Comisia de Agricultură de la Camera Deputaților din noiembrie 2021.