Joi, în emisiunea prezentată de Ionuț Cristache, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a vorbit, printre altele, despre sprijinul pentru culturile de usturoi și cartofi acordat fermierilor români.
3000 de euro pentru un hectar de usturoi
„Se dă sprijinul de minimis – pentru un hectar de usturoi se dau 3.000 de euro, ca să facem usturoi în România. Până în 2017 ne uitam la usturoiul care venea din China și pe al nostru nu îl găseam. Acum îl găsim – a crescut suprafața de usturoi în România, dar nu suficient pentru nevoile proprii.
Și se mai dau 200 de euro pentru fiecare hectar cultivat cu cartofi, pentru ca să stimulăm această cultură astfel încât să ne asigurăm necesarul de consum din România.”, a declarat Petre Daea.
Sprijinul pentru culturile de cartofi va crește
De asemenea, ministrul Agriculturii a mai anunțat că își propune să crească sprijinul pentru culturile de cartofi cu cel puțin 10%, pentru a sitimula astfel producția.
„Ne propunem ca la cartofi să creștem cu cel puțin 10%. Anul trecut am produs 2,2 milioane de tone, dar am avut o problemă din acest punct de vedere, pentru că asta este a doua pâine a țării. De aceea dăm drumul la aceste programe de susținere și la stimulente, ca să obținem atât creșterea suprafeței, cât și a producției.
Creșterea randamentelor la unitatea de suprafață este legată de condițiile de mediu și de tehnlogia pe care o aplică fermierul. Și avem fermieri foarte bine dotați din punct de vedere al tehnologiei, de la plantare, până la recoltare, inclusiv spații de depozitare. Sunt costuri pentru menținerea producției în stare bună, sunt reguli multe care trebuie respectate.
Referitor la sămânța românească – avem rezultate la Buzău, sunt multe realizări în cercetare și trebuie văzute.”, a spus ministrul Agriculturii Petre Daea, în cadrul podcastului realizat de Ionuț Cristache.
Preţul laptelui ar trebui să scadă cu 20% în România
„Prețul laptelui ar trebui să scadă cu 20%. Un lanț mare de magazine deja spunea că reducerea este de 20%. A rămas în sarcina celor două verigi, de producție și valorificare – la procesatori 10% și la comercianți 10%.
Pe data de 1 mai m-am dus în magazin și am urmărit cele două produse pentru care s-a stabilit reducerea laptele de 1,5 grăsime și cel de 3,5. Cel de 1,5% avea reducerea, cel de 3,5% nu.
Nu peste tot s-a întâmplat încă reducerea. Prețul mediu pentru un litru de lapte nu ar trebui să treacă de 6-7 lei
Am avut întâlniri cu producătorii, cu procesatorii și cu retailerii și i-am întrebat cum este posibil să cească prețul de 5 ori, de la 2 lei și să ajungă la 10.”, a mai spus Petre Daea.