Se dau 4.000 de euro de la stat! Anunţ oficial de la Guvern. Documentele trebuie depuse urgent

bani

Sursă: Dreamstime

Vestea momentului pentru acești români. Se dau 4.000 de euro de la stat. Cine sunt persoanele eligibile pentru a putea primi banii și care sunt condițiile? Anunț de ultimă oră în România.

Vești bune pentru acești români!

Ajutor de stat de până la 4.000 de euro

Potrivit unui proiect de Hotărâre publicat pe site-ul Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), aceștia ar urma să beneficieze de un ajutor de la stat care poate ajunge chiar și la 4.000 de euro.

Este vorba despre legumicultorii care cultivă tomate, ardei gras, kapia, castraveţi, fasole păstăi, salata, spanac şi ceapă verde în spaţii protejate, plafonul maxim alocat pentru această schemă de sprijin fiind de 225 milioane de lei (45 milioane de euro), arată sursa citată.

Beneficiarii sunt cei care au maximum două culturi, respectiv o singură cultură în ciclul I de producţie/1000 mp şi/sau o singură cultură în ciclul II de producţie/1000 mp, în anul 2022.

În ceea ce privește sumele de bani, MADR anunță că valoarea maximă a sprijinului financiar pentru un beneficiar este de 4.000 euro, respectiv 3.000 de euro/cultură în Ciclul I/1.000 mp/beneficiar şi 1.000 euro/cultură în Ciclul II/1.000 mp/beneficiar. Sprijinul se acordă pentru tomate în ambele cicluri de producţie, iar pentru restul legumelor doar în ciclul II de producţie.

Persoanele interesate mai au însă doar câteva săptămâni la dispoziție pentru a depunde documentele necesare în contextul în care MADR a anunțat marți că a elaborat un proiect de act normativ prin care vor fi modificate Hotărârea Guvernului nr.148/2022, precum și Hotărârea Guvernului nr.147/2022, prin reglementarea următoarelor aspecte:

  • prelungirea termenului de depunere a cererilor pentru obținerea ajutorului de minimis pentru legumele în spații protejate până la data de 1 aprilie 2022, inclusiv;
  • abrogarea criteriului de eligibilitate referitor la obligațiile fiscale restante la bugetul general consolidat al statului, pentru ambele scheme de ajutor de minimis;
  • eliminarea certificatului de atestare fiscală și a cazierului fiscal din cadrul documentației atașate cererii pentru înscrierea în ambele scheme de ajutor de minimis.

Până când pot fi depuse cererile

Ministrul Agriculturii susține că această decizie vine după un dialog purtat cu fermierii, astfel încât procedura de acordare a sprijinului să fie simplificată, iar termenul de depunere să fie unul mai mare.

”În urma dialogului cu fermierii interesați de accesarea programului Tomata și de celelalte programe pe care le derulăm în acest an, am luat decizia de a simplifica procedura de acordare a sprijinului. Am ținut cont de semnalele primite din partea potențialilor beneficiari și am prelungit cu o lună termenul de depunere a cererilor.

De asemenea, pentru a simplifica procedura de accesare a schemelor, am decis să eliminăm obligativitatea depunerii certificatului de atestare fiscală și a cazierului fiscal, procedură care s-ar fi resimțit și la nivelul personalului instituțiilor emitente ale acestor documente”, a declarat ministrul Adrian Chesnoiu.

În același timp, sursa citată mai precizează că în momentul în care a fost luată această decizie a fost luat în calcul și faptul că majoritatea solicitanților ambelor scheme de sprijin sunt persoane fizice care nu au realizat venituri, confruntându-se totodată cu lipsa lichidităților, a diverselor cheltuieli pentru achiziția de sămânță ori pentru înființarea culturilor, alte costuri generate de încălzirea spațiilor protejate dar și a faptului că, în foarte multe cazuri, informațiile înregistrate în bazele de date ale ANAF, APIA și ale UAT-urilor nu erau corelate, ceea ce generează întârzieri în procesul de depunere a cererilor de înscriere în program.