Se dau 4.000 de euro de persoană. Trebuie îndeplinită o anumită condiție. Care este aceasta

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) spune că în ședința de Guvern care a avut loc în cursul zilei de miercuri au fost aprobate două acte normative care vin cu o serie de măsuri de susținere financiară a legumicultorilor.

Potrivit MADR, cele două acte normative sunt Hotărârea pentru aprobarea programului de susținere a producției de legume în spații protejate și Hotărârea pentru aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi”.

De asemenea, MADR mai spune că Programul Tomata” și de susținere a producției de legume în spații protejate are  un buget de 225 milioane de lei, în acest an.

Programul este împărțit în două cicluri de producție, iar tomatele pot fi cultivate în ambele cicluri, astfel: 1 martie – 10 iunie și 15 octombrie – 9 decembrie.

Legumicultorii vor primi 4.000 de euro de persoană pentru producțiile de tomate valorificate în perioadele mai sus menționate.

Este de menționat că producțiile minime necesare trebuie să fie de 3000 kg/1000mp.

Pentru restul legumelor se oferă 1.000 de euro de benficiar

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) mai arată că pentru restul legumelor cultivate în ciclul II de producție, respectiv ardei gras și/sau lung (kapia), castraveți, fasole păstăi, salată, spanac și ceapă verde valoarea sprijinului este de 1000 euro/beneficiar.

Aceasta se acordă pentru producțiile valorificate în perioada 15 octombrie – 9 decembrie, minimul necesar pentru 1000 mp fiind de 4.000 kg pentru castraveți, 2.000 kg pentru ardei gras (sau lung), 1.500 kg pentru fasole păstăi, 1.000 kg pentru spanac, 10.000 plante pentru salată și 100.000 bulbi pentru ceapă verde.

Programul de susținere a usturoiului are alocat în 2022 un buget de 22,2 milioane de lei, iar valoarea sprijinului este de 3.000 euro/cultura/ha/beneficiar și se acordă pentru producțiile valorificate în perioada 1 iunie – 21 decembrie. Producția minimă necesară trebuie să fie de 3 kilograme de usturoi/10 mp.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) mai spune că pașii în implementarea celor două programe sunt:

  • Depunerea actelor necesare la Direcția Agricolă Județeană (DAJ)
  • Verificarea suprafețelor cultivate de fermieri de către echipele mixte ale DAJ și APIA
  • Analizarea conținutul de reziduuri de pesticide de către Autoritatea Națională Fitosanitară
  • Evaluarea producției de legume înainte de recoltare de către DAJ
  • Stabilirea și virarea sumelor pentru fiecare beneficiar.