Potrivit sursei citate, faţă de săptămâna trecută, numărul cererilor transmise pentru decontare a crescut considerabil, astfel că s-au primit cereri pentru 4.388 de beneficiari, în valoare de 66,26 milioane de lei.

„Cele 10 judeţe care au trimis deconturile la MADR în vederea efectuării plăţilor sunt: Alba, Argeş, Constanţa, Dâmboviţa, Galaţi, Mureş, Neamţ, Vâlcea, Vrancea, Ilfov. Cele mai multe cereri au fost înregistrate pentru judeţele Galaţi (3.551 solicitanţi) şi Ilfov (255 solicitanţi)”, se arată în documentul citat.

Toate cererile trimise către Ministerul Agriculturii vor fi subvenționate

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a subliniat, în context, că situaţia plăţilor este dinamică, iar pe măsură ce se vor primi dosarele aferente celorlalte judeţe, MADR va achita cererile de plată şi pentru restul legumicultorilor înscrişi în program.

Programul „Tomata” are două cicluri

MADR a alocat în acest an 225 de milioane de lei pentru susţinerea producţiei de tomate şi legume în spaţii protejate, respectiv ardei gras, ardei kapia, castraveţi, fasole păstăi, salată, spanac şi ceapă verde. Programul denumit generic ‘Tomata’ este împărţit în două cicluri de producţie, iar tomatele pot fi cultivate în ambele cicluri. Valoarea sprijinului total este de 4.000 de euro/beneficiar, iar producţiile minime necesare trebuie să fie de 3.000 de kilograme pe 1.000 de metri pătraţi.

Primele sume spre beneficiarii programului Tomata au fost procesate la începutul lunii august

Patru județe din România au beneficiat de deconturile în vederea onorării plăților pentru cei 476 de beneficiari, în valoare de 7,065 milioane lei.

„Ministrul Petre Daea a sugerat legumicultorii din județele Arad, Bacău, Mehedinți și Călărași să își verifice conturile,” se arată într-un comunicat al MADR emis la începutul lunii curente.

Petre Daea, ministrul Agriculturii, a fost invitat la podcastul EVZ Play, România lui Cristache, în care a dezvăluit planurile pentru Programul Tomata 2022, precum și faptul că România a crescut importurile cu 15% în cazul acestor legume față de anul 2020. Acesta a declarat și cum a pornit acest program și cum a fost el întâmpinat de către fermierii români.

Petre Daea a povestit în cadrul potcastului „Evenimentul Zilei” o întâmplare despre cum a pornit unul dintre proiectele de dezvoltare agronomică program, Tomata, prin care căuta producătorii de roșii: „M-am dus la Lungulețul, lângă București. Mi-am zis: <Când oi vedea primul solar, intru în el!>

S-au trezit oamenii cu mine în curte. Le spun cine sunt, dar nu mă băga nimeni în seamă. Inițial nu au știut cine sunt, au stat să caute pe internet. Vine unu mai mic și spune: <Mamă, ăsta e>!”.