Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, 11 ianuarie, legea care prevede acordarea de facilităţi fiscale la abonamentele pentru practicarea sportului şi educaţiei fizice cu scop de întreţinere, profilactic sau terapeutic, în limita echivalentului în lei al unei sume stabilite de 400 euro anual.

Așadar, prin actul normativ de modificare a Codului fiscal se reglementează regimul fiscal aplicabil contravalorii abonamentelor pentru utilizarea facilităţilor sportive în vederea practicării sportului şi educaţiei fizice cu scop de întreţinere, profilactic sau terapeutic, subvenția căruia a fost stabilită de 400 euro pe an.

Cheltuielile vizate nu sunt impozitate

Legea arată că „contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilităţilor sportive în vederea practicării sportului şi educaţiei fizice cu scop de întreţinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale căror activităţi sunt încadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, plătite în scopul personal al contribuabilului, indiferent dacă activitatea se desfăşoară individual sau într-o formă de asociere, precum şi contravaloarea abonamentelor oferite de acelaşi furnizor care acţionează în nume propriu sau în calitate de intermediar ce includ atât servicii medicale, cât şi dreptul de a utiliza facilităţile sportive, în vederea practicării sportului şi educaţiei fizice cu scop de întreţinere, profilactic sau terapeutic, plătite în scopul personal al contribuabilului, indiferent dacă activitatea se desfăşoară individual sau într-o formă de asociere, în limita echivalentului în lei a 400 euro anual pentru fiecare persoană” reprezintă cheltuieli deductibile limitat. Acestea nu sunt impozabile, în înţelesul impozitului pe venit şi nu se cuprind în baza lunară de calcul al contribuţiilor de asigurări sociale.

Iohannis a promulgat legea cu privire la eliminarea dosarului cu șină

Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, 4 ianuarie, legea prin care dosarul cu șină a fost eliminat. La începutul lunii decembrie, Parlamentul României a votat ca instituțiile publice să nu mai solicite dosar cu șină sau orice alt obiect de papetărie pentru a furniza un serviciu public. Propunerea legislativă a fost adoptată de Camera Deputatilor cu 241 de voturi „pentru” şi 13 abţineri. Proiectul a fost inițiatr de trei deputați PNL, printre care și ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja.

Astfel, prin adoptarea legii respective este eliminată obligativitatea pentru cetăţeni de a insera la dosar copii după acte publice emise de instituţiile statului român. De asemenea, instituţiile publice nu pot percepe nici taxe suplimentare pentru acoperirea costurilor articolelor de papetărie.

Legea va intra în vigoare la 180 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României. Prin legea privind modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.41/2016 cu privire la stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative se intensifică eforturile de debirocratizare şi simplificarea relaţiei dintre cetăţeni şi instituţiile statului român.