Cea mai bună veste pentru acești români. Se dau 400 de lei de la stat. În cadrul ședinței de vineri, Guvernul a probat creșterile salariale în sistemul public.
La rândul său, ministrul Muncii Marius Budăi a confirmat și el majorările salariale, adăugând că acestea se situează în jurul sumei de 150 de lei pentru fiecare angajat. În ceea ce privește impactul bugetar al noilor măsuri, acesta este de două miliarde de lei.
Aceste majorări se adresează unui număr de un milion de angajați, a mai adăugat ministrul. Totodată, în cadrul ședinței de vineri a mai fost aprobată și majorarea ajutoarelor sociale.
Conform deciziei luate de Guvern, este vorba despre următoarele valori:
- de la 260 lei/adult echivalent la 275 lei/adult echivalent în cazul componentei de ajutor de incluziune (actualul ajutor social);
- de la 300 lei/adult echivalent la 400 lei/adult echivalent în cazul persoanelor vârstnice;
- de la 600 lei/adult echivalent la 700 lei/adult echivalent în cazul componentei de ajutor pentru familia cu copii (actuala alocație pentru susținerea familiei).
Românii care vor primi 400 de lei
În același timp, conform deciziei luate de Guvern, nivelul veniturilor din muncă deductibile din venitul total al familiei se majorează de la maximum 400 lei la 500 lei.
Guvernul a mai decis vineri și că toate persoanele care vor decide să se angajeze pentru o perioadă de 24 de luni urmează să beneficieze de prelungirea cu 6 luni venitului minim de incluziune.
„Se va prelungi acordarea cu 6 luni a venitului minim de incluziune dacă cel puțin o persoană aptă de muncă se angajează cu contract de muncă pentru o perioadă de cel puțin 24 de luni”, precizează Executivul.
În același timp, conform decizie luate, persoanele care vor aplica pentru ajutoare sociale ar urma să fie incluse automat la agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă, în vederea sprijinirii acestora să se angajeze. Conform estimărilor făcute de Guvern, de aceste ajutoare de stat urmează să beneficieze 332.766 de persoane.
Noile modificări adoptate vineri de Guvern
Alte decizii luate de Guvern vineri vizează cadrul legal al venitului minim de incluziune. Conform modificărilor adoptate printr-un proiect de OUG de carte Guvern, acesta va cuprinde din toamna 2023 venitul minim garantat și alocația pentru susținerea familiei.
Alte modificări vizează majorarea sumelor acordate pentru cei aflați în risc de sărăcie ori excluziune socială, dar și posibilitatea mai multor persoane să beneficieze de acest ajutor. Totodată se mai menționează și condiția de a accepta ofertele de muncă sezonieră venite din partea primăriei, în caz contrar acești beneficiari putând rămâne fără acest ajutor.
În ceea ce privește scopul reformei, Guvernul dorește să îmbunătățească asistenţa socială și să reducă sărăcia în rândul celor mai vulnerabile persoane. Totodată, se dorește o reducere a sarcinilor administrative pentru Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială, pentru administrațiile publice locale și pentru beneficiari.
Termenul de implementare al acestei reforme este data de 30 iunie 2025.