S-a schimbat legislaţia în România!
Venitul minim de incluziune de acordă de la începutul anului viitor, potrivit modificărilor legislative. Cererile se depun din noiembrie
Pe 1 aprilie, a intrat în vigoare noua legislaţie privind privind venitul minim de incluziune. Este însă important de menţionat că noile reguli privind plata acestor ajutoare pentru români se vor aplica efectiv abia de la 1 ianuarie 2024.
Până atunci, rămân valabile actualele ajutoare sociale, potrivit reglementărilor oficiale. Persoanele care vor dori să obţină noile ajutoare sociale de la începutul anului viitor, vor putea să depună cererile în acest sens începând cu 2 noiembrie 2023.
Legea prevede că aceste persoane pot depune cererile „cu 60 de zile înainte de data intrării în vigoare (…) a reglementărilor referitoare la solicitarea, acordarea, stabilirea dreptului și plata venitului minim de incluziune”.
Sumele acordate ca ajutor social sau alocație pentru susținerea familiei ce sunt restante după 1 ianuarie 2024 se vor achita titularilor acestora odată cu plata primului drept de venit minim de incluziune.
Reamintim că, potrivit legii, venitul minim garantat și alocaţia pentru susţinerea familiei vor fi unite într-un singur ajutor, denumit venit minim de incluziune. Acest venit va fi compus din una sau două dintre următoarele ajutoare financiare: ajutorul de incluziune şi ajutorul pentru familia cu copii.
Ce trebuie să ştie aceşti bătrâni cu vârsta de peste 65 de ani, dar şi multe familii cu copii
Acest venit minim de incluziune va fi un ajutor extrem de important în cazul multor bătrâni din România.
Este vorba despre persoanele cu vârsta de cel puțin 65 de ani care nu au venituri proprii, nu au aparținători legali ori aceștia nu au suficiente venituri pentru plata contribuției lunare de întreținere și/ sau nu sunt asigurate în sistemul de asigurări sociale de sănătate.
Componenta de ajutor de incluziune este în cuantum maxim de 275 lei/ lună, cu excepția persoanelor singure cu vârsta de cel puțin 65 de ani, în cazul căreia cuantumul maxim al ajutorului de incluziune este de 400 de lei/ lună.
Componenta de ajutor pentru familia cu copii se va acorda potrivit următoarelor reguli.
Pentru familia beneficiară de ajutor de incluziune, precum și pentru cea cu venituri nete lunare ajustate de până la 275 de lei/lună, cuantumul lunar al ajutorului este:
- 107 lei, pentru familia cu un copil;
- 214 lei, pentru familia cu doi copii;
- 321 de lei, pentru familia cu trei copii;
- 428 de lei, pentru familia cu patru copii sau mai mulți.
Pentru familia monoparentală beneficiară de ajutor de incluziune, precum și pentru cea cu venituri nete lunare ajustate de până la 275 de lei/lună, cuantumul lunar al ajutorului este:
- 120 de lei, pentru familia cu un copil;
- 240 de lei, pentru familia cu doi copii;
- 360 de lei, pentru familia cu trei copii;
- 480 de lei, pentru familia cu patru copii sau mai mulți.
Pentru familiile care au un venit net lunar ajustat cuprins între 276 de lei/lună și 700 de lei inclusiv, cuantumul lunar al ajutorului este:
- 85 de lei, pentru familia cu un copil;
- 170 de lei, pentru familia cu doi copii;
- 255 de lei, pentru familia cu trei copii;
- 340 de lei, pentru familia cu patru copii sau mai mulți.
Pentru familiile monoparentale care au un venit net lunar ajustat cuprins între 276 de lei/lună și 700 de lei inclusiv, cuantumul lunar al ajutorului este:
- 110 lei, pentru familia cu un copil;
- 215 lei, pentru familia cu doi copii;
- 325 de lei, pentru familia cu trei copii;
- 430 de lei, pentru familia cu patru copii sau mai mulți.