Vești bune pentru acești români! Se dau bani în plus pe lângă alocație. Ministerul Muncii intenționează să modifice procedura de stabilire şi plată a alocației de plasament printr-un proiect de lege pus în dezbatere publică.
Ministerul Muncii intenționează să modifice procedura de stabilire şi plată a alocației de plasament printr-un proiect de lege pus în dezbatere publică în urmă cu câteva zile.
Legea 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului stabilește, că „persoana sau familia care a primit în plasament sau a fost desemnată ori numită tutorele unui copil, în condițiile legii, pe perioada în care asigură creșterea și îngrijirea copilului, beneficiază suplimentar față de alocația lunară de plasament (…) de o indemnizație lunară de sprijin, în cuantum de 0,8 ISR.”
Ce valoare are indemnizația lunară?
Așadar, indemnizația lunară va fi în cuantum de 420 de lei.
Totodată, prin Ordinul pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului muncii familiei, protecției sociale şi persoanelor vârstnice nr. 1733/2015 privind aprobarea Procedurii de stabilire şi plată a alocației lunare de plasament, persoana sau familia la care se dispune plasamentul trebuie să îndeplinească condițiile prevăzute de Legea nr. 272/2004, adică trebuie să aibă domiciliul în România și să fie evaluată de către direcția generală de asistență socială și protecția copilului în a cărei rază administrativ-teritorială se află domiciliul acesteia sau, după caz, de către un furnizor privat acreditat, cu privire la garanțiile morale și condițiile materiale pe care trebuie să le îndeplinească pentru a primi un copil în plasament.
Cine poate primi copii în plasament?
De asemenea, poate primi copii în plasament persoana sau familia ai cărei membri au vârsta de minimum 18 ani, au capacitate deplină de exerciţiu, domiciliul în România şi care depun o cerere în acest sens la direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului judeţeană, respectiv a sectorului municipiului Bucureşti, denumită în continuare direcţie generală, sau, după caz, la un furnizor privat acreditat care are un serviciu de tip familial licențiat în condițiile legii, în a cărei rază teritorială îşi au domiciliul sau reședința.
Cum se acordă indemnizația lunară?
Alocaţia și, după caz, indemnizația lunară de sprijin se solicită pe bază de cerere care cuprinde lista copiilor aflaţi în plasament/plasament în regim de urgenţă/tutelă, însoţită de copia actului de identitate al persoanei în cazul în care copilul are împlinită vârsta de 14 ani, precum şi, după caz, de copia dispoziţiei conducătorului direcţiei generale sau a hotărârii comisiei pentru protecţia copilului ori a instanţei de judecată, inclusiv ordonanţa preşedinţială.
Dreptul la alocație și, după caz, la indemnizația lunară de sprijin se stabileşte începând cu luna următoare celei în care a fost emisă dispoziţia conducătorului direcţiei generale sau hotărârea comisiei pentru protecţia copilului ori a instanţei de judecată,