Datele înregistrate de Inspecția Muncii arată că peste 1,2 milioane de salariaţi câştigă în momentul de față salariul minim pe economie. Din aceștia, aproximativ 800.000 sunt plătiţi cu 2.550 de lei brut/lună.
Creșterea salariului minim ar putea antrena creșteri salariale de 1 miliard de euro. Negocierile încep în această lună
Simultan, circa 400.000 de salariați sunt plătiți cu 3.000 de lei brut pe lună, în domenii precum construcţii, industria alimentară şi agricultură. În acest context, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a propus creșterea salariului minim până la 3.000 de lei brut pe lună. Costul asociat creşterii, respectiv 450 de lei, va fi împărţit între stat şi angajator.
Negocierile între guvern, patronate şi sindicate privind nivelul salariului minim de anul viitor vor începe în această lună. Potrivit unui calcul realizat de ZF, dacă salariul minim creşte cu 450 de lei pentru cei peste 800.000 de angajaţi plătiţi cu salariul minim pe economie de 2.550 de lei, atunci această măsură ar antrena o creştere a bugetelor de salarii de cel puţin 1 miliard de euro în 2023.
Cele mai multe salarii minime sunt în sectorul privat, în comerţ şi în fabrici, arată datele înregistrate de Inspecția Muncii.
„Din punctul meu de vedere, este bine că salariul minim creşte, dar modul în care se face această creştere este o „cârpeală“. Mi-ar plăcea să văd o strategie pe termen lung de creştere a salariilor, dar în acelaşi timp să existe o eficientizare a modului în care se cheltuiesc banii în sectorul bugetar, cu angajaţii de la stat.
Salariile minime existente sunt extrem de mici, nu acoperă coşul minim de consum, ele trebuie să crească, dar trebuie dublată de eficientizarea aparatului de stat“, a explicat Florin Godean, country manager al Adecco România, companie de recrutare şi închiriere de forţă de muncă în regim temporar.
Explicația oferită de Marcel Ciolacu
Amintim că liderul PSD a declarat anterior că salariul minim pe economie ar putea creşte de la 2.550 la 3.000 de lei brut pe lună începând din ianuarie 2023.
„Este o discuţie. Avem acum salariul minim la 2.550 de lei brut pe lună şi vrem să mergem cu el până la 3.000 de lei brut pe lună, ca să fie ca în construcţii şi în agricultură. Dar trebuie să găsim o metodă prin care jumătate din această creştere să fie suportată de stat, şi jumătate de angajator, ca să nu fie un efort prea mare pentru companii. Practic salariul minim brut să crească cu 450 de lei, dar angajatorul să suporte 200 sau 250 de lei din această creştere, iar statul să acopere restul, prin deduceri”, a declarat Marcel Ciolacu pentru sursa menționată.