Așadar, proiectul de Hotărâre de Guvern lansat în consultare publică de Ministerul Educației arată că elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională și Bacalaureat ar putea fi premiați.

Proiectul prevede acordarea de stimulente financiare

„Ministerul Educației a lansat în consultare publică proiectul de Hotărâre de Guvern privind acordarea de stimulente financiare elevilor care au obținut media 10 la examenele naționale din sesiunea iunie-iulie 2023”, a transmis Ministerul Educației într-un comunicat.

Proiectul lansat în consultare publică prevede premierea cu suma de 2.000 de elevi a celor 466 de absolvenți de gimnaziu care au obținut nota 10 la Evaluarea Națională din acest an.

Totodată, și cei 92 de absolvenți de liceu, cu media generală 10 în sesiunea de vară a examenului de Bacalaureat, ar urma să fie premiați cu suma de 5.000 de lei, potrivit Hotărârii de Guvern.

„În total, sunt propuși pentru a fi premiați 558 de absolvenți de gimnaziu și liceu”, a explicat Ministerul Educației.

Alocaţiile de stat pentru copii achitate în luna iunie 2023 au însumat peste 1,088 miliarde de lei

Conform datelor centralizate de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS), în iunie 2023, au beneficiat de alocaţii de stat 3.681.151 de copii, cei mai mulţi în Bucureşti (372.911) şi în judeţele Iaşi (198.786), Suceava (139.124), Constanţa (129.038) şi Bacău (126.625).

Suma medie plătită a avut cea mai mare valoare în judeţele Botoşani – de 301,82 lei, Caraş-Severin (301,48 lei) şi Ilfov (300,09 lei). Alocaţia are caracter universal şi este acordată copiilor în vârstă de până la 18 ani, precum şi tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani, dar care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, până la terminarea acestora.

Părinții trebuie să aibă în vedere actele necesare pentru obținerea alocației. Este vorba despre următoarele documente: cerere alocație de stat; carte de identitate/BI părinti; certificat de naștere copil; certificat de căsătorie sau livret de familie actualizat; hotărâre de încredințare, dacă este cazul; hotărâre de adopție, dacă este cazul; extras de cont pe numele titularului, în cazul în care alocația se va vira într-un cont bancar.

Totodată, pot exista cerințe și documente suplimentare pe lângă cele obișnuite, în cazul alocației de stat pentru copiii născuți în străinătate sau pentru copiii ai căror părinți au naționalități diferite sau domicilii diferite.