Toți angajații din România vor avea parte de o minivacanță la începutul lunii iunie în acest an. Dacă bugetarii sunt puțin mai norocoși, beneficiind de cinci zile libere și cei de la privat vor avea parte de trei zile consecutive. Când se întâmplă mai exact?
O nouă minivacanță la început de iunie
După minivacanța de trei zile de 1 Mai, bugetarii din România vor avea parte de încă una de cinci zile la începutul lunii iunie. De asemenea, și angajații din privat vor avea parte de zile libere în această perioadă, ce-i drept, mai puține, adică doar trei.
Concret, pentru bugetari vor fi cinci zile consecutive, iar cei de la privat vor avea trei zile libere legate, plus încă una în cursul săptămânii. Este vorba despre trei zile de sărbători legale cu ocazia Zilei Copilului, de joi 1 iunie și celor două zile de Rusalii, de duminică și luni, 4 și 5 iunie.
Bugetarii vor avea în plus liber și în ziua de vineri, 2 iunie, potrivit deciziei autorităților. Pe de altă parte, angajații de la privat vor fi nevoiți să revină la muncă vineri, dar în continuare vor avea parte de un weekend prelungit, luni, a doua zi de Rusalii fiind declarată sărbătoare legală.
Ce trebuie să știe salariații despre concediul de odihnă
De menționat că, toți angajații din România au dreptul, anual, la un concediu de odihnă plătit de angajatorul lor cu o durată minimă de 20 de zile lucrătoare, raportat la perioada de activitate prestată. În plus, puteți conveni zile suplimentare de concediu de odihnă.
„În cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parțial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual”, scrie în Codul Muncii.
Banii cuveniți pe perioada concediului de odihnă nu pot fi sub nivelul salariului de bază, plus alte adaosuri permanente, corespunzătoare perioadei în care, dacă nu ar fi fost în concediu de odihnă, i-ați fi primit. Indemnizația de concediu de odihnă este calculată în Codul Muncii ca medie zilnică a drepturilor salariale, adică salariul de bază, indemnizațiile și sporurile cu caracter permanent numai din ultimele trei luni anterioare celei în care este efectuat concediul de odihnă, multiplicată cu numărul de zile de concediu.