Sute de mii de elevi și preșcolari pot beneficia de un sprijin financiar la începutul anului școlar 2022-2023. Acesta vine sub formă de tichet social și poate fi utilizat pentru cumpărare de rechizite și îmbrăcăminte pentru a merge la grădiniță sau la școală.
Preșcolarii și elevii din familiile defavorizate vor beneficia și în anul școlar 2022-2023 de tichete pentru rechizite și alte materiale școlare. Valoarea tichetelor este de 500 de lei, suma putând fi utilizată pentru cumpărare de rechizite și îmbrăcăminte pentru a merge la grădiniță sau la școală.
Data limită pentru depunerea cererilor
Acest lucru reiese din Ordonanța de urgență nr. 133/2020, cu completările și modificările ulterioare, care prevede acordarea de sprijin educațional prin sprijin financiar oferit sub formă de tichet social pe suport electronic, pentru achiziționarea de materiale școlare, pentru copiii cei mai dezavantajați din învățământul de stat preșcolar, primar și gimnazial.
Cererile pentru stabilirea și acordarea sprijinului financiar se întocmesc de reprezentantul familiei și se depun, împreună cu actele doveditoare privind componența familiei și a veniturilor, la secretariatul unității de învățământ unde este înscris elevul, în termen de 5 zile de la data începerii anului școlar, mai exact, 5 septembrie pentru anul școlar 2022-2023, transmite Federația Națională a Părinților Edupart într-un comunicat.
Ulterior, inspectoratele școlare vor comunica Ministerului Educației lista beneficiarilor pentru anul școlar 2022-2023 până la data de 23 septembrie 2022.
Cine sunt beneficiarii și ce se poate cumpăra cu tichetele?
Sunt două categorii care pot beneficia de tichetele sociale pentru sprijin educațional.
Este vorba în primul rând de preșcolarii înscriși în învățământul de stat care îndeplinesc condițiile pentru obținerea sprijinului educațional acordat copiilor din familii defavorizate conform Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, cu modificările și completările ulterioare.
„Legea nr. 248/2015 stabilește ca fiind familii defavorizate acele familii care au venitul lunar pe membru de familie de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură (de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură înseamnă 298 lei)”, se arată în documentul citat.
De asemenea, mai beneficiază de aceste tichete și elevii înscriși în învățământul de stat, primar și gimnazial, care îndeplinesc criteriile de venit stabilite în Programul național de rechizite școlare, conform Legii nr. 126/2002.
„Legea nr. 126/2002 stabilește că pot beneficia de acest sprijin elevii care se află în întreținere familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de baza minim brut pe țară (salariul minim brut în 2022 este 2.550 RON, 50% reprezintă 1.275 RON)”, mai transmit reprezentanții Edupart.
În ceea ce privește materialele școlare ce pot fi achiziționate cu aceste tichete, ONG-ul precizează că este vorba despre rechizitele necesare frecventării școlii: articole de papetărie, caiete, stilouri, articole pentru pictură, ghiozdane și alte articole necesare în școli și grădinițe, precum și articole de vestimentație necesare frecventării școlii și grădiniței.