Ministrul Mediului, Tanczos Barna, vine cu vești bune pentru români. Acesta a anunțat începerea primei sesiuni a programului Rabla pentru Electrocasnice.
Prima sesiune începe la data de 17 iunie, iar bugetul programului pentru acest an este de 100 de milioane de lei. Ministrul a mai spus că ghidul solicitantului a apărut încă de săptămâna trecută, iar structura programului va fi similară cu cea de până acum.
În ceea ce privește produsele vizate de programul Rabla pentru electrocasnice, aici se încadrează laptopuri și tablete, fără televizoare. Totodată, aerul condiționat și aspiratoarele se vor încadra în cea de a treia etapă a programului.
În funcţie de echipamentele finanţate prin program, valoarea voucherelor este:
– 400 de lei pentru maşini de spălat rufe, inclusiv cu uscător, având cel puţin noua clasa energetică C;
– 400 de lei pentru maşini de spălat vase, având cel puţin noua clasă energetică D;
– 400 de lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţă energetică la răcire cel puţin A++;
– 400 de lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puţin noua clasă energetică E;
– 400 de lei pentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++;
– 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;
– 500 de lei pentru laptopuri;
– 300 de lei pentru tablete.
Televizoarele, eliminate din programul Rabla
„Televizoarele le-am eliminat pentru că riscam să transformăm acest program în Rabla pentru televizoare. Cred că anii trecuți am asigurat un sprijin suficient de mare pentru televizoare”, menționează ministrul Mediului.
„Este un program care se bucură de un interes uriaș din partea cetățenilor, un program care anul trecut s-a desfășurat pe un buget de 75 de milioane de lei. Săptămâna trecută a apărut ghidul solicitantului.
În mare măsură, programul rămâne pe aceeași structură. Vom avea în derulare un program pentru trei categorii de electrocasnice, pentru mașini de spălat rufe, mașini de spălat vase și frigidere, într-o primă etapă. În etapa a doua o să avem laptori și tablete, fără televizoare în 2022. Aer condiționat, uscătoare de rufe și aspiratoare în a treia etapă”, spune Tanczos Barna.
Ministrul a mai explicat și că vor fi două sesiuni de depunere de solicitări, iar cei care au conturi de beneficiari din 2021 nu trebuie să se mai înscrie o dată în aplicație. El a adăugat că scopul este ca echipamentele mari consumatoare de energie electrică să fie eliminate din gospodării cât mai repede.
În cât timp trebuie valorificate voucherele Rabla pentru electrocasnice?
Tanczos Barna susține că au fost și situații în care deși cetățenii s-au înscris în program și au solicitat vouchere, aceștia nu le-au valorificat.
„Dorim eliminarea din gospodării a echipamentelor mari consumatoare de energie electrică. Prima sesiune începe pe 17 iunie. Lăsăm această perioadă de pregătire pentru a crea posibilitatea informării și documentării pentru beneficiari.
Anul trecut am constatat un trend foarte ciudat – foarte mulți cetățeni s-au înscris în program, au solicitat vouchere, le-au primit, după care nu le-au valorificat, probabil din lipsa de informații, că nu s-au documentat”, adaugă ministrul Mediului.
În ceea ce privește timpul pe care românii îl au la dispoziție, odată ce voucherele au fost emise, acestea trebuie valorificate în 7 zile, în loc de 15 zile, iar valoarea acestora a rămas la același nivel ca în anul precedent.