Conform informațiilor transmise de autoritățile române, ajutoarele sociale pentru elevii defavorizați încep să fie împărțite în aprilie. În rândurile următoare, aveți toate informațiile necesare despre tichetele sociale.
În 2022, elevii din învățământul de stat preșcolar, primar și gimnazial, ce provin din familii cu venituri lunare mici, vor beneficia de un sprijin financiar de 500 de lei. Banii vor fi distrubuiți elevilor în aprilie sub formă de tichete sociale pentru sprijin educațional.
Fiecare familie va primi un card electronic pentru sprijinul educațional (carduri preplătite – Mastercard), ce conțin tichetele respective. Aceste tichete sociale pot fi folosite doar pentru achiziționarea materialelor școlare, precum uniforme, rechizite sau cărți. Atenție! Banii se pot folosi doar în magazinele partenere, care oferă articole de papetărie pentru sprijin educațional și acceptă tichete sociale.
De aceea, cardurile electronice sunt însoțite de o listă cu toate magazinele partenere. Totodată, părinții trebuie să știe că tichetele sociale sunt valabile doar 12 luni. Atenție! Cardurile electronice pentru sprijin educațional nu permit retrageri de numerar de la automatele bancare (ATM-uri).
Ce elevi pot beneficia
Așa cum am scris anterior, doar elevii din familii cu venituri lunare mici pot beneficia de ajutorul de la stat. Respectiv, copiii din familiile în care venitul lunar mediu pe membru de familie este de 50% din salariul de bază minim brut din România, respectiv 1.275 de lei.
Conform informațiilor transmise de autoritățile române, cardurile electronice vor fi transmise către inspectoratele școlare județene până la sfârșitul lui martie, iar în aprilie începe distribuirea lor către beneficiarii finali și virarea sumelor alocate pentru anul școlar 2021 – 2022.
Nu aruncați cardurile electronice
După ce ați cheltuit toții banii, nu aruncați cardurile respective la coșul de gunoi. Autoritățile locale îi sfătuiesc pe părinți să păstreze cardurile electronice pentru a le refolosi anul viitor. Dacă inițiativa respectivă va continua și în 2023, banii vor fi virați în cardurile vechi.
Reamintim că Ministerul Educației a transmis noi informații pentru elevii români. Deși elevii au fost chemați la școala în format fizic, odată cu expirarea stării de alertă, Ministerul Educației a modificat ordinul pentru funcționarea unităților de învățământ, iar cei care au anumite afecțiuni medicale vor putea să stea în continuare acasă.
Mii de elevi vor sta din nou acasă
Este vorba despre elevii cu boli cronice care „care afectează capacitatea de oxigenare” sau care suferă de „boli respiratorii, boli cardiovasculare, obezitate severă, diabet zaharat de tip I, cei cu imunodeficiențe primare sau dobândite”. Aceștia vor putea beneficia de învățământ hibrid, potrivit informațiilor transmise de Sorin Cîmpeanu.
„Până la finele semestrului doi, atât timp cât transmisia comunitară se păstrează, elevii cu afecțiuni cronice care au boli care afectează capacitatea de oxigenare, boli respiratorii, boli cardiovasculare, obezitate severă, diabet zaharat de tip I, cei cu imunodeficiențe primare sau dobândite vor putea beneficia de învățământ hibrid”, a explicat ministrul Educației.
Părinții au răbufnit
Inițial, grupurile de părinți au răbufnit după ce ministrul Educației a anunțat că toată lumea este obligată să vină la școală, în format fizic.
„Copilul, fiind asmatic, are diverse alergii, primăvară și toamna sunt un mic haos. Medicul ne-a recomandat să rămânem pe cât posibil online. Inclusiv medicul neurolog ne-a recomandat să apelăm până la urmă la învățământul la domiciliu”, a spus părintele unui copil.
„Azi a fost prima zi de mers la şcoală. Se pare ca învăţătura este mai importantă decât sănătatea la ora actuală. Domnul Cîmpeanu refuză să înteleagă că online-ul în oraşele mari funcţionează”, a spus un alt părinte, potrivit observatornews.ro.