De la 1 noiembrie 2021, în România se aplică prevederile din Legea consumatorului vulnerabil, potrivit căreia românii pot primi un ajutor de la stat pentru încălzirea locuințelor. Ce trebuie să faceți pentru a primi acești bani?
Menționăm că pentru a putea primi ajutorul pentru încălzire în perioada cuprinsă între 1 noiembrie 2022 și 31 martie 2023, cei interesați trebuie să depună cererile până în data de 15 octombrie. Ajutorul de încălzire se acordă pe bază de cerere și declarație pe propria răspundere privind componența familiei, veniturile acesteia și sistemul de încălzire utilizat.
Cererea se depune până la 15 octombrie
Cele două documente se depun, individual sau prin asociațiile de proprietari ori locatari, la primăria localității de domiciliu până la data de 15 octombrie.
Modelul de cerere se poate vedea aici.
După depunerea cererii, stabilirea dreptului se face prin dispoziție a primarului, după cum urmează:
– începând cu luna depunerii cererii, pentru cei care au depus documentele până la data de 20 a lunii respective;
– începând cu luna următoare, pentru cei care au depus documentele după data de 20;
– începând cu luna depunerii cererii, pentru beneficiarii de ajutor social al căror drept de ajutor social este stabilit începând cu acea lună, indiferent de data la care a fost depusă cererea.
Pot cere ajutor de încălzire familiile cu venituri nete lunare mai mici de 1.386 de lei pe fiecare membru sau persoanele singure care câștigă pe lună până în 2.053 de lei. Acest sprijin financiar se acordă pentru un singur sistem utilizat la încălzirea locuinței.
În ce consta ajutorul social?
După natura lor, măsurile de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie pot fi financiare și nonfinanciare.
Măsurile de protecție socială financiare constau în acordarea de ajutoare destinate asigurării nevoilor energetice minimale și sunt:
a) ajutor pentru încălzirea locuinței;
b) ajutor pentru consumul de energie destinat acoperirii unei părți din consumul energetic al gospodăriei pe tot parcursul anului;
c) ajutor pentru achiziționarea, în cadrul unei locuințe, de echipamente eficiente din punct de vedere energetic, necesare pentru iluminarea, răcirea, încălzirea și asigurarea apei calde de consum, pentru înlocuirea aparatelor de uz casnic depășite din punct de vedere tehnic și moral cu aparate de uz casnic eficiente din punct de vedere energetic, precum și pentru utilizarea mijloacelor de comunicare care presupun consum de energie;
d) ajutor pentru achiziționarea de produse și servicii în vederea creșterii performanței energetice a clădirilor ori pentru conectarea la sursele de energie.