Se dau 5000 de lei de persoană! Va fi lege în România. Cine primeşte banii de la stat

Sursă: Dreamstime

Vești bune pentru acești români. Se dau până la 5000 de lei de persoană. Este anunțul momentului făcut de Partidul Naţional Liberal. Cine va primi banii?

PNL Sector 1 încurajează performanța și crede în viitorul strălucit al elevilor cu rezultate excepționale la olimpiade și concursuri internaționale.

Pentru că avem obligația de a le oferi mai mult decât premii simbolice, flori sau strângeri de mână, consilierii PNL Sector 1 au propus două proiecte de hotărâre de consiliu local pentru stabilirea unor burse speciale.

Olimpicii români vor primi bani de la stat

Astfel, pentru a sparge tiparul de a oferi doar simboluri pentru olimpicii României, consilierii locali PNL Sector 1 au inițiat și au depus două proiecte de hotărâre pentru aprobarea burselor de merit olimpic internaţional elevilor care urmează cursuri în unitățile de învățământ preuniversitar de stat aflate în Sectorul 1 al Municipiului București premiaţi la olimpiadele şcolare internaţionale cât și pentru olimpicii la competițiile sportive internaționale la care participă loturile naționale ale României.

Proiectele prevăd următoarele burse:

  • pentru elevii câștigători ai locului I suma de 10.000 lei/lună/olimpic;
  • pentru elevii câștigători ai locului al II-lea  suma de 5.000 lei/lună/olimpic;
  • pentru elevii câștigători ai locului suma de 2.500 lei/lună/olimpic.

De unde vor veni banii?

Bursele vor fi suportate din bugetul Sectorului 1 al Municipiului București.

„Avem datoria morală să facem toate eforturile să recunoaștem și să motivăm elevii cu rezultate deosebite, la orice nivel. Îi felicit pe colegii mei consilieri locali pentru această propunere și sper să fie adoptată și pusă în aplicare foarte rapid. Recompensarea excelenței este importantă pentru acești copii deosebiți, pentru părinții și profesorii lor. Ei promovează România ca adevărați ambasadori”, a declarat Sebastian Burduja, președinte PNL Sector 1.

Inițiativa consilierilor locali PNL Sector 1 vine la doar o zi distanță de Programul Henri Coandă, anunțat de Sebastian Burduja, pentru recompensarea premianților la concursurile de tehnică și știință care nu sunt încadrate ca olimpiade.

Tot mai mulți elevi români pleacă la studii în străinătate

Din nefericire, de la an la an, din ce în ce mai mulți absolvenți de liceu decid să plece din România pentru a studia la facultăți renumite din alte state. Chiar dacă taxele de școlarizare sunt mai mari acolo, acest lucru nu i-a împiedicat pe elevii români să plece în străinătate. Potrivit IntegralEdu, destinațiile preferate de elevii români sunt Olanda, Marea Britanie, Italia, Germania și Spania.

În total, avem aproape 40 de mii de tineri care studiază în altă țară, potrivit datelor centralizate de către UNESCO. Aparent, acest fenomen nu a atras atenția autorităților române, care, nici până acum, nu au o evidență clară a elevilor români care vor părăsi țara pentru a studia în străinătate.

„Nu există si ar fi foarte greu de obținut această situație centralizată”, a precizat ministrul Educației.

Universitățile din România îi sfătuiesc pe absolvenții de liceu să rămână aici, însă aceștia sunt hotărâți să plece în alte state din Europa. Potrivit cadrelor universitare, singura soluție pentru a-i putea ține pe tineri acasă este o investiție generoasă în sistemul educațional din România.