Se dau 6.000 de lei pe lună! Cine sunt cei care primesc deja sumele uriașe

bani

SURSA FOTO: Dreamstime

O categorie de angajați români primesc lunar un salariu net de aproape 6.000 de lei. Față de anul 2008, salariile în acest domeniu au crescut cu 2.000 de lei, arată datele INS.

Românii care primesc aproape 6.000 de lei lunar. Salariile lor au crescut cu 2.000 de lei din 2008

Cheltuielile de funcționare ale băncilor sunt în continuare ridicate, cu toate că există procesul de restructurare a unităților teritoriale și a reducerii de personal. Chiar dacă mai mulți angajați au fost dați afară, salariile celor care au rămas a fost majorat.

Astfel, datele relevă faptul că salariile bancherilor au intrat pe un trend ascendent în ultimii ani. În prezent, salariul mediu al unui angajat din bănci se apropie de 6.000 de lei net lunar. Dacă îl comparăm cu cel pe care îl primeau în anul 2008, salariul a crescut cu aproape 2.000 de lei.

Totuși, spre diferență de anul 2008, bancherii nu mai ocupă primul loc în clasamentul celor mai bine plătiți angajați din economie, ei ajungând acum aproape de finalul clasamentului.

Salariile nete ale bancherilor sunt aproape duble față de salariul mediu pe economie

Institutul Național de Statistică (INS) arată că salariile medii nete ale angajaților din acest domeniu sunt aproape duble față de salariul mediu pe economie. Cu toate acestea, ritmul creșterii salariilor din acest domeniu este legat de creșterea salariului mediu net la nivelul întregii economii.

Din punctul de vedere al nivelului de top management în sectorul privat, nu există informații cu privire la salariile bancherilor locali, însă suma de pornire a salariilor șefilor din bănci este aproape de 30.000 de euro pe lună, în timp ce la stat salariile acestea sunt aproape de 21.000 de euro lunar.

Președinții băncilor de stat au avut venituri de peste 1,2 milioane de lei în 2021

Datele arată că președinții băncilor de stat CEC Bank şi EximBank au avut  câștiguri de peste 1,2 milioane de lei anul trecut, ceea ce demostrează că aceștia au avut venituri de aproape 21.000 de euro lunar.

Statisticile Autorităţii Bancare Europene (EBA) arată că România a avut în 2020 trei bancheri cu câştiguri anuale de peste 1 milion de euro, adică 5.000 de euro pe zi, doi din top management şi celălalt din supraveghere, la fel ca Portugalia, Ungaria şi Slovenia, în timp ce Grecia nu are niciun bancher în top, Bulgaria şi Malta au câte un singur bancher milionar, iar Cipru are doi bancheri în acest clasament.