Situație fără precedent în România. Domeniul agricol este lovit de o criză destul de dificilă. Mai exact, angajatorii nu mai găsesc oameni care să conducă tractoarele, în contextul în care tinerii nu sunt interesați de domeniu, iar cei cu experiență se retrag.
Totodată, specialiștii din domeniu subliniază faptul că unul dintre motivele principale pentru care s-a ajuns într-o astfel de situație îl reprezintă faptul că tinerii pleacă în străinătate sau se îndreaptă către alte domenii, cum ar fi construcțiile.
De cealaltă parte, persoanele în vârstă și care au experiență în domeniu se feresc de aceste tractoarele noi pentru că au devenit foarte computerizate, față de cele cu care erau obișnuiți odată.
Liviu Toader, tractorist, a declarat pentru Digi 24 că erorile îi sperie cei mai mult având în vedere noua tehnologie, dar și faptul că nu înțeleg limba engleză.
„Au rămas pe ce era vechi, le e frică să urce pe tractoare performante, pentru că sunt pe calculatoare, dacă le dă ceva în bord nu știu limba engleză”, a spus acesta pentru Digi24.
Totodată, el a mai precizat că tractoarele fabricate recent costă cel puțin 200 de mii de euro, însă modul de utilizare al acestora este destul de complicat.
„Avem aici manetele hidraulice, pentru presiunea hidraulică, avem butoanele… deci cuplează fața, avem cuplare la sateliți, avem autocontrolul brațelor de care este agățat plugul”, a adăugat el.
Salarii de 6.000 de lei pentru tractoriști
În contextul în care nu se mai găsesc angajați pentru a conduce tractoarele, fermierii au solicitat liceelor din mediul rural să înființeze secții speciale în care tinerii să învețe să conducă tractoarele.
„Aici în școală facem teoria necesară, iar practica o facem la agentul economic. Facem și lucrări de lăcătușerie, și de mentenanță, și conducerea și exploatarea utilajelor agricole”, a declarat un profesor pentru sursa citată.
Pe de altă parte, tinerii care-și doresc să practice această meserie sunt puțini, iar acest lucru este confirmat și de un director de școală care spune că meseria de tractorist este văzută ca fiind destul de grea de foarte mulți elevi.
Surprinzător, nici unul dintre absolvenți și suntem la a treia generație nu a dorit să se angajeze, deși oferte au existat chiar la agenții economici la care au făcut practica. Li se pare o meserie grea”, a spus Mariana Grassu, director Liceul Cobadin.
În ceea ce privește salariile încasate de un tractorist, fermierii din Dobrogea spun că pentru un astfel de post se oferă salarii de minimum 3.000 de lei, dar acestea pot ajunge și la 6.000 de lei pe lună, plus diferite bonusuri.
Un fermier susține că având în vedere condițiile de muncă, este chiar plăcut să lucreze.
„Cabina este climatizată, nu este zgomot, tractorul setat corect merge singur, doar la capăt i se mai fac niște manevre, și poate nici atât. Deci, munca nu este chiar atât de grea”, a spus acesta.
De menționat este faptul că, potrivit unui memoriu transmis de fermieri ministrului Agriculturii, în România ar fi nevoie de circa 300-400 de tractoriști.