Se dau 600 de lei! Autoritățile din România au anunțat că unii cetățeni pot primi suma de 600 de lei anual. Este nevoie, însă, de respectarea unor condiții.
Se dau 600 de lei
Se dau 600 de lei! Românii care își doresc să economisească bani și nu știu exact cum să înceapă, trebuie să știe că Ministerul de Finanțe derulează încă din 2019 un program special de economisire destinat populației. Acest program vine sub forma Contului Individual de Economii Junior Centenar și este destinat copiilor. Iată tot ce trebuie să știi despre acest program de economisire avantajos.
Contul Individual de Economii Junior Centenar se deschide pe numele copilului la unitățile Trezoreriei Statului. Un aspect remarcabil este că nu este necesară o cerere din partea părinților sau a reprezentantului legal al copilului pentru a deschide acest cont. Acesta poate fi inițiat oricând.
Cei care pot participa la program sunt cei care:
- sunt cetățeni români
- nu au împlinit vârsta de 18 ani
Plafonul maxim este de 100.000 euro
În acest cont, reprezentantul legal al titularului sau alte persoane pot depune diverse sume de bani. Totuși, aceste depuneri nu pot depăși un plafon maxim echivalent cu 100.000 euro, calculat la cursul de schimb din ultima zi a anului precedent. De asemenea, sumele depuse în contul Junior Centenar nu pot fi folosite în tranzacții, cesionate sau gajate, sub sancțiunea nulității actelor respective.
Ministerul de Finanțe vine în întâmpinarea economiilor românilor cu o serie de beneficii. În primul rând, pentru fiecare cont deschis, statul acordă o primă de stat în valoare de 600 lei anual până la împlinirea vârstei de 18 ani.
Banii se pot depune prin:
- virament
- mandat poștal prin oficiile Companiei Naționale Poșta Română
- numerar prin casieriile unităților Trezoreriei Statului
Comisia Națională de Strategie și Prognoză spune că:
„în cazul copiilor ocrotiți prin serviciile publice și private specializate pentru protecția copilului, depunerea anuală minimă de 1.200 lei se efectuează din bugetul Ministerului Muncii și Justiției Sociale”.
De asemenea, Comisia a adăugat că:
„În cazul în care copiii ocrotiţi sunt adoptați, începând cu data adopției, depunerea sumei anuale minime de 1.200 lei revine adoptatorilor”.
Modalitatea prin care se acordă prima de la stat
Pentru a primi această sumă, este necesar ca suma depusă în cont în acel an să fie de cel puțin 1.200 lei. De asemenea, la suma totală din cont se adaugă o dobândă de 3% pe an, aplicată la soldul contului, cu excepția sumelor reprezentând prima de stat.
Totuși, mai spun autoritățile, dobânda se acordă pentru soldul contului.