Se dau 600 de lei de persoană! Cine sunt cei care pot primi banii. Totul este deja în vigoare

Sursă: Dreamstime

Puțini români știu că încă din anul 2019, Guvernul a lansat un program guvernamental prin care oferă anual 600 de lei, dar există o serie de condiții pentru a beneficia de acești bani. Cui se adresează mai exact acest program și care sunt condițiile?

Programul guvernamental „gROwth – Contul individual de economii Junior Centenar” este implementat încă din anul 2019, dar puțin părinți știu de el sau îl folosesc. Acesta are ca obiect înființarea unui cont special de economisire pentru copii, care atunci când vor împlini vârsta de 18 ani, să aibă o sumă de bani suficientă pentru educație, pregătire profesională sau pentru orice alte necesități.

Programul a fost elaborat după modelul instrumentelor de economisire pentru copii existente în alte țări și contribuie la crearea unor condiții de dezvoltare și formare pentru toți copiii, de la naștere până la majorat, astfel încât să le fie garantată egalitatea de șanse, precizează reprezentanții Guvernului.

Statul acordă 600 de lei anual

Chiar de la lansare, titularii de cont beneficiază de o primă de stat în valoare de 600 lei anual până la împlinirea vârstei de 18 ani, cu condiția ca suma depusă în anul respectiv în cont să fie de minimum 1.200 lei. De asemenea, beneficiază de o dobândă al cărei nivel se stabilește la 3% pe an care se aplică la soldul contului, cu excepţia sumelor reprezentând prima de stat.

Ce este important de reținut este că în cazul în care la finele anului calendaristic suma depusă în anul respectiv este mai mică decât suma minimă de 1.200 lei, titularul contului nu beneficiază de prima de stat, dar pentru soldul contului se acordă dobândă.

De menționat că sumele depuse anual în cont pot depăși un plafon maxim reprezentând echivalentul în lei al valorii de 100.000 euro, calculat la cursul de schimb din ultima zi a anului precedent. De asemenea, sumele existente în contul individual de economii nu pot face obiectul unei tranzacții, nu pot fi cesionate sau gajate, sub sancțiunea nulității actelor respective.

Suma din cont nu poate fi retrasă până la vârsta de 18 ani

După cum se precizează, sumele din acest cont de economii nu pot fi retrase până la împlinirea de către titular a vârstei de 18 ani, cu o serie de excepții.

Astfel, sumele pot fi retrase în cazul achitării cheltuielilor de sănătate pentru tratarea titularului contului în cazul bolilor cu risc de deces al acestuia, respectiv: boli infecțioase, boli rare, afecțiuni oncologice, malformații congenitale, boli hematologice, diabet, accidente domestice și intoxicații.

De asemenea, banii se pot scoate din cont în cazul achitării cheltuielilor pentru suportul serviciilor medico-sociale de care beneficiază titularul contului cu tulburări pervazive de dezvoltare, respectiv în cazul achitării cheltuielilor de recuperare medicală complexă psihoneuromotorie.

În fine, sumele se pot retrage în cazul decesului titularului contului.