Vești bune pentru acești români. Guvernul vine în ajutorul lor. Este vorba despre cei care nu au curent electric în locuințe și trăiesc folosind lumânările sau lampașele cu gaz.
În acest context, parlamentarii propun un proiect de lege prin care se oferă vouchere în valoare de 7.000 de lei. Potrivit proiectului, banii ar urma să fie folosiţi pentru racordarea la energie electrică.
Florin Ciocu, un localnic din Hubav, localitate situată la 30 de minute de Brașov susține că pentru el, o zi obișnuită este cât lumina zilei, apoi totul depinde de lumânare sau de lampa cu petrol.
“O zi obișnuită este cât este lumină. După aia la lumânare, sau la lampă cu petrol. Nu avem curent electric. Deci eu sunt a cincea generație în această casă și fără electrificare”, a spus acesta.
La rândul său, un alt localnic susține că nu pot avea nici măcar un frigider și nu pot folosi nici măcar unelte de lucru care necesită electricitate.
“Nu putem să avem un frigider, în primul rând, nu poți să ai un aparat de sudură, un flex… anumite scule care necesită electricitate”, spune acesta.
Pentru familiile care au copii, perioada pandemiei a fost cea mai dificlă, având în vedere că toate cursurile se făceau online, iar deși elevii aveau tablete de la Guvern, nu aveau curent pentru a le putea încărca.
“Când vedeam că tableta aia pe care ne-a dat o de la primărie nu mergea deloc mă enervam, îmi venea să o sparg. Și cel mai oribil era că trebuia să umblăm pe ea și eu nu înțelegeam niciun buton”, spune o localnică.
Se dau 7.000 de lei pentru racordarea la curent electric
Proiectul inițiat de parlamentari a fost depus acum 4 ani și se numește ”Programul Prima Lumină”. În prezent, acesta se află în dezbaterea Camerei Deputaţilor.
Silvia Dinică, senator USR, este inițiatorul proiectului și susține că există persoane care nu au posibilități materiale pentru racordarea le curentul electric, iar acest proiect vine în ajutorul lor.
“Să fie cu venituri foarte mici, să fie consumatori vulnerabili, să nu aibă şi să nu fi fost vreodată conectat la reţeaua de energie electrică, să fie vulnerabil din punctul de vedere al sănătăţii sau vârstei. Prioritate ar trebui să aibă familiile cu foarte mulţi copii”, a declarat senatoarea.
De menționat este faptul că această sumă nu este suficientă pentru racordarea întregii proprietăți la curentul electric. Mai exact, cu 7.000 de lei, o locuinţă abia îşi poate monta cel mai ieftin kit de panouri fotovoltaice, cu care să-şi lumineze câteva încăperi şi să poată alimenta un aparat electrocasnic de mici dimensiuni la o singură priză.
Ministerul Energiei precizează că în prezent, în România există peste 50.000 de gospodării fără curent electric, iar dintre acestea, aproape 7.000 sunt locuinţe izolate, departe de orice reţea de energie electrică.
Astfel, cu voucherele din Programul Prima Lumină, beneficiarii pot opta fie pentru panouri fotovoltaice sau solare, echipamente pentru producerea energiei hidroelectrice, mori de vânt sau conectarea la o reţea publică.