Anunțul momentului în România. Se dau 700 de lei în plus la pensie. Doar o parte dintre pensionari vor primi această sumă. Cine sunt beneficiarii și ce trebuie să știe? Detalii de ultimă oră.
Vestea zilei în România. Pensionarii care încasează pensii de până la 2.000 de lei primesc în plus 700 de lei. Informația a fost confirmată și de Iulian Paraschiv, președintele Agenției Naționale pentru Romi.
Totodată, el a vorbit și despre modul în care Guvernul a luat această decizie, dar și despre motivul pentru care doar o parte dintre pensionarii români vor primi 700 de lei în plus la pensie.
Într-un interviu acordat la B1 Tv, Iulian Paraschiv susține că pentru unii pensionari, sprijinul de 700 de lei este unul esențial având în vedere creșterea fără precedent a prețurilor.
Pe de altă parte, el a explicat că dacă pragul ar fi fost de 3.000 sau de 3.500 de lei, atunci ar fi fost inechitabil. Totodată, acesta a mai adăugat că măsurile au fost luate având în vedere inflația care a dus la creșterea fără precendent a prețurilor.
În acest sens, sunt pensionari care reușesc cu greu să își asigure traiul zilnic și în același timp să își poată plăti și facturile lunare.
De ce primesc doar o parte dintre pensionari 700 de lei în plus la pensie?
„Sunt sigur că o multitudine de cetățeni, pensionari sau oameni aflați în dificultate… E drept că sprijinul nu e foarte conistent. Vorbesc de pensionari, de exemplu, care vor primi 700 de lei cei care au pensii sub 2.000 de lei. E drept că Guvernul ar fi dorit să dea mai mult, dar ne raportăm la resurse pe care le avem.
Sunt sigur că dintre cei care au pensiile sub 2.000 de lei, care abia reușesc să-și plătească facturile, care abia își duc traiul zilnic, e un ajutor binevenit Dacă pragul era la 2.500 de lei sau 3.000, nu ar mai fi fost echitabil pentru cei care depășeau pragul. Toate aceste măsuri sunt luate într-o situațe în care inflația a făcut ca prețurile să crească exorbitant”, a explicat el.
Președintele Agenției Naționale pentru Romi a vorbit și despre criticile aduse la adresa Guvernului ca fiind ”unul slab”. În acest sens, Paraschiv susține că România se confruntă cu o perioadă fără precedent, țara depășind o pandemie care s-a întins pe mai bine de doi ani de zile, urmată de un război aproape de granițe.
„Faptul că acest Guvern e catalogat ca fiind slab… Haideți să ne gândim în trecut, de 30 și ceva de ani. România e acum cu un război în vecinătate, la graniță, după o perioadă pandemică. Deci vremurile pe care le trăim, crizele prin care trecem sunt unele care impun măsuri de moment, care trebuie să aibă în vedere cele mai vulnerabile grupuri”, a mai declarat președintele Agenției Naționale pentru Romi.
Adevărul despre angajările de la stat
Referitor la criticile aduse Guvernului privind angajările de la stat, el susține România se încadrează în prezent în media europeană privind populația, iar multe persoane au ajuns să lucreze în administrația publică centrală, dar și locală, ”mult prea mulți”, având în vedere lucrurile livrate către populație. Totuși există și explicații.
„E drept că la nivelul simțului comun ne gândim la un aparat guvernamental, așa cum toată lumea spune, supraîncărcat cu oameni din administrația publică centrală și locală, poate mult prea mulți pentru ceea ce livrează către populație, dar eu aș merge dincolo de această retorică, ce pe alocuri poate fi argumentată.
Dacă e să privim în media europeană, România se încadrează în media europeană, pornind de la populație. Vom vedea datele de la recensământ…”, a mai adăugat acesta.