Legea sprijinului prin intermediul unui card de energie a fost promulgată. În anul 2024, se va acorda un sprijin de 750 de lei pentru fiecare locuință sau gospodărie vulnerabilă.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care stabilește măsuri pentru acordarea unui sprijin temporar în 2024. Acesta e menit să compenseze costurile asociate achiziției și instalării sistemelor tehnice pentru determinarea consumului individual de energie termică. Ajutorul va fi de cel mult 750 de lei și se va acorda pentru fiecare locuință sau gospodărie vulnerabilă.

Card de energie care va compensa anumite costuri

Astfel, beneficiarii vor primi un card de energie fără valoare nominală, valabil în teritoriul României. Cardul cu bani conferă titularului dreptul de a primi sprijin pentru compensarea parțială a cheltuielilor cu energia.

De asemenea, acest card va compensa, începând cu data de 15 aprilie 2024, costul achiziției și montării unor sisteme de repartizare a costurilor cu energia termică în imobile de tip condominiu conectate la sistemul centralizat de alimentare cu energie termică sau echipate cu o sursă proprie locală de producere a energiei termice.

Persoanele vulnerabile primesc 750 de lei

Pentru acoperirea costului achiziției și instalării acestor sisteme de repartizare a costurilor cu energia termică, sprijinul acordat persoanelor vulnerabile este de cel mult 750 de lei. El e acordat pentru fiecare locuință sau gospodărie vulnerabilă, după ce un sistem autorizat a fost instalat de către o societate specializată.

Această compensație se aplică inclusiv pentru robinetele de reglare a consumului de energie termică. Utilizarea acestui sprijin este valabilă până la data de 27 decembrie 2024.

Cardul nu poate fi obiectul tranzacțiilor comerciale

Deținerea cardului de energie confirmă statutul de beneficiar al sprijinului pentru compensarea prețului la energie. Este vorba inclusiv de ajutor pentru achitarea datoriilor curente și restante la furnizorii de energie. Sau, după caz, pentru acoperirea costului achiziției și montării sistemelor de repartizare a costurilor cu energia termică.

În legea promulgată de Klaus Iohannis se arată că cardul de energie nu are o valoare nominală și nu poate fi obiectul tranzacțiilor comerciale. Orice încercare de vânzare a acestuia va conduce la anularea cardului de energie, precum și la pierderea dreptului de a beneficia de sumele din mandatul poștal destinate compensării costului la energie.