Demnitarii italieni au elaborat planul bugetului pentru anul 2023 astfel încât acesta să conțină mai multe bonusuri de care vor putea beneficia atât cât cetățenii italieni, cât și cetățenii rezidenți în Italia.
Potrivit publicației Gazeta Românească, iată care sunt elementele care se regăsesc în bugetul italian pentru anul 2023.
Bugetul italian pentru anul 2023 cuprinde multe beneficii pentru cetățeni
Pensia minimă: A fost aprobată modificarea guvernului la buget care duce creșterea prevăzută în textul aprobat de Consiliul de Miniștri de la 1,5% la 6,4% cu privire la pensiile minime ale celor peste 75 de ani, care vor primi astfel în plus 600 euro.
Creșterea nu înlocuiește, ci se adaugă la ajustarea inflației care pentru 2023 fusese deja stabilită la 7,5%. Nu se schimbă nimic, în prezent, pentru 2024, an pentru care majorarea pensiilor minime rămâne la 2,4% pentru toate pragurile de vârstă.
Venitul de cetățenie: Venitul de cetățenie va fi retras la primul refuz de a lucra. Se ia în considerare propunerea unei ocupații compatibile cu abilitățile și aptitudinile interesatului, care prevede un salariu cu cel puțin 20% mai mare decât venitul de cetățenie și care este la o distanță de maxim 80 km de reședință sau accesibilă în 100 de minute cu transportul public.
Bonus de cultură: Printre modificarea bugetară se regăsește și un bonus pentru cei de optsprezece ani, care poate fi cheltuit pe cărți și activități culturale. O revizuire a sumei anterioare de până la 1.000 de euro, redusă acum la 500 de euro pentru cei cu un ISEE familial de până la 35 de mii de euro și alți 500 de euro în cazul unei note finale la liceu de 100 din 100.
Bonus pentru mobilă nouă: Se modifică pentru anul 2023 plafonul de cheltuieli pentru achiziționarea de mobilier în cazul renovării casei. Acesta va urca de la 5.000 la 8.000 de euro, a relatat sursa menționată anterior.
Guvernul României va păstra pensiile speciale
Cât despre problema pensiilor din România, deputata USR Cristina Prună a anunțat miercuri, 21 decembrie 2022, că proiectul de lege privind pensiile speciale nu le va elimina, ci le va cosmetiza, le va salva. Ea a criticat draftul de proiect al Guvernului României, precizând, totodată, că sunt atinse aproximativ 10% din pensiile speciale care există în prezent.
Din punctul ei de vedere, „toate pensiile speciale trebuie puse pe baze contributive”, însă exact acest lucru nu se regăsește în proiectul de lege care a apărut deja în spațiul public. „M-am uitat și eu pe draftul acela de lege. Din păcate, nu este vorba de o lege care să elimine pensiile speciale, ci o lege de salvare a pensiilor speciale, de păstrare și cosmetizare a lor.
Pe formă, există niște îngrijorări, pentru că noi am spus întotdeauna că această abordare în eliminarea pensiilor speciale trebuie să se facă într-un pachet legislativ, nu să existe o singură lege, pentru că am mai văzut că ea riscă să pice la CCR, dacă este atacată, iar ei au venit în continuare cu o singură lege.