Având în vedere că recensământul din România a început la 1 februarie, trebuie să știți că un recenzor poate câștiga sume frumoase pentru formularele completate. Preselecția a început deja în acest caz. Ce trebuie să facă cei interesați pentru a putea deveni recenzori?
Recenzorii care participă la recensământul populației și locuințelor pot câștiga sume consistente. Astfel, în funcție de formularele introduse în sistem sumele pot ajunge și la 8.000 de lei net, a declarat directorul executiv al Direcției de Statistică Suceava, Daniela Știrbu. Aceasta a explicat că recenzorii sunt recrutați din cadrul instituțiilor publice, dar pot fi recenzori și studenți sau pensionari.
Mai exact, sumele acordate pentru secțiunea locuință sunt de 3,5 lei/chestionar, iar pentru secțiunea persoană, 7 lei/chestionar. Se plătește în plus în cazul localităților izolate și a celor dispersate. În acest caz plata ajunge la 5 lei/chestionar la secțiunea locuință și 9 lei/chestionar la secțiunea persoană.
Directorul executiv al Direcției de Statistică Suceava a mai precizat că pentru asistarea la autorecenzare în județ vor fi 279 de recenzori, iar pentru teren vor fi 637 de recenzori, 25 de recenzori-șefi și un coordonator de UAT, potrivit Monitorul de Suceava.
Cei interesați trebuie să știe că preselecția deja a început, iar persoanele interesate pot depune cererile la primării, dar cuvântul final pentru accept îl va avea Direcția Județeană de Statistică.
Prima etapă a recensământului a început pe 1 februarie
Amintim că, prima etapă a recensământului populaţiei şi locuinţelor, cea de preluare a datelor din surse administrative şi de creare şi populare a bazei de date a recensământului cu acest prim set de date a început pe 1 februarie şi se va finaliza pe 13 martie, potrivit unui comunicat transmis de Institutul Naţional de Statistică (INS).
În cadrul recensământului populaţiei şi locuinţelor, etapele de culegere şi de prelucrare a datelor vor fi complet informatizate.
Totodată, în premieră în statistica din România, cetăţenii vor avea posibilitatea autorecenzării, se menţionează în comunicatul INS.
Cea de-a doua etapă a recensământului constă în autorecenzare, şi se va desfăşura între 14 martie şi 15 mai.
Cea de-a treia etapă a recensământului constă în colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă, în cadrul cărora datele colectate vor fi înregistrate, cu ajutorul tabletelor, în chestionarul electronic. Această etapă se va desfăşura între 16 mai – 17 iulie.
Potrivit INS, informaţiile colectate vor fi prelucrate în conformitate cu legislaţia în vigoare privind protecţia datelor cu caracter personal (Regulamentul UE nr.679/2016) şi anonimizate imediat după intrarea în sistem.