Salarii de 9.500 de lei! Se întâmplă în România. Anunțul venit chiar acum
Salariul mediu în învățământ va ajunge la 9.500 de lei, anunță ministerul Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta a prezentat marți, 12 iulie, proiectelor legilor educației, cele care urmează să fie puse în dezbatere publică.
Potrivit ministrului, salariile medii din învățământ ar urma să crească de la 6.500 de lei, până la 9.000 de lei. Sorin Cîmpeanu mai spune că este prima dată când într-o lege a educației apare o reglementare care definește salariile celor din acest domeniu ca fiind medii în economie. Ministrul Educației mai spune că este vorba despre o creștere de 43%.
Pe de altă parte, oficialul român mai spune că aceste legi în educație au un impact bugetar de 90 de procente față de cea din prezent, în timp ce salariile vor reprezenta 15% din bugetul educației pe partea de cheltuieli.
Salariul mediu brut din România a scăzut semnificativ în luna mai
Câştigul salarial mediu brut din România a scăzut semnificativ în luna mai. Potrivit datelor publicate de INS, acesta a fost de 6.358 lei, cu 85 lei, adică cu 1,3% mai mic decât în luna aprilie.
De cealaltă parte, câştigul salarial mediu net a fost 3.928 lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 39 lei (-1,0%), mai arată sursa citată.
În funcție de domeniu, INS arată că cele mai mari valori ale câştigului salarial mediu net au fost înregistrate în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), de 9.178 lei.
De cealaltă parte, cele mai mici s-au înregistrat în hoteluri şi restaurante, de 2.120 lei. O veste bună este însă că, făcând o comparație cu luna mai 2021, în acest an, câştigul salarial mediu net a crescut cu 12,5%, mai arată INS.
Indicele câştigului salarial real a fost de 98,3%
Referitor la indicele câştigului salarial real, în luna mai acesta a fost 98,3%, față de luna mai 2021, de 97,8% față de luna aprilie 2022, iar față de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 222,6%, cu 4,9 puncte procentuale mai mic decât cel înregistrat în luna aprilie 2022.
INS aduce și câteva explicații. Sursa citată precizează că în marea majoritate a activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a scăzut ca urmare a acordării ȋn lunile precedente de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri.
Totodată, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producție ori încasările mai mici (funcție de contracte/proiecte), precum și de angajările de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice, mai precizează sursa citată.