Registrul Auto Român (RAR) le-a transmis șoferilor ce riscă în cazul în care sunt prinși de polițiști cu anvelope necorespunzătoare. RAR a anunțat ce tipuri de cauciucuri sunt corespunzătoare. Nu toate anvelopele de iarnă sunt reglementate de Codul Rutier din România.

Iată ce tip de anvelope trebuie să aveți la mașină

„Ați citit articolele despre amenzile pe care le riscă românii dacă nu au montate anvelopele de iarnă la 1 noiembrie și sunteți nedumeriți sau panicați? Nu aveți de ce! Registrul Auto Român vă explică tot ce trebuie să știi despre anvelopele care sunt obligatorii pe timpul iernii.

Chiar dacă vremea încă este însorită în cea mai mare parte a țării, au început să circule deja informații menite să panicheze posesorii de autovehicule, așadar precizăm clar că nu există o data limită pentru montarea acestor cauciucuri și că toate anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M și S (însemnând noroi și zăpadă – engl. mud and snow), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerințele de utilizare în condițiile specifice de iarnă prevăzute în legislația națională rutieră.”, a transmis Registrul Auto Român (RAR).

Amenzi de până la 2.900 de lei

Potrivit Codului Rutier, lipsa anvelopelor de iarnă adecvate, în condițiile specificate în legislația în vigoare, se pedepsește cu amendă cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei.

„Sancțiunea pentru lipsa anvelopelor adecvate, în condițiile specificate în lege, se pedepsește cu amendă din clasa a IV-a de sancțiuni (între 9 și 20 de puncte-amendă), adică între 1.305 și 2.900 de lei, dar se poate reține și certificat de înmatriculare al vehiculului.

Prin urmare, NU se aplică sancțiuni dacă posesorii de autovehicule respectă legislația în vigoare și folosesc pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, anvelopele marcate cu literele M și S”, a mai transmis Registrul Auto Român.

De asemenea, RAR a mai transmis că sancțiunea pentru conducerea unui vehicul fără ITP pe drumurile publice este o amendă de până la 2.900, însoțită de reținerea certificatului de înmatriculare. Talonul reținut în trafic poate fi recuperat doar după o inspecție tehnică periodică efectuată la o reprezentanță RAR.